Mezőgazdasági termelés

Lisztharmatveszély! 

Meteorológia:

Az elmúlt 10 napban jelentős mennyiségű csapadék DNy-Magyarországon hullott, itt 10-25 mm esett, másutt nem volt eső. Az átlaghőmérséklet 17-18 °C volt, a nappali maximum 22-26 °C, míg az éjjeli minimum 6-10 °C.

Fenológia:

Virágzás előtti állapot, egyes fajtáknál virágzás. A legérzékenyebb fenológiai stádium!

Az április 16-tól 26-ig tartó alacsony hőmérséklet láthatóan visszavetette a növényeket a vegetatív fejlődésben, igaz, az azóta tartó meleg időjárásnak köszönhetően jelentős a napi hajtásnövekedés. Mégis, a virágzás kezdetén több ültetvényben nem éri el az 1 m-t a hajtások hossza. A fürtkezdemények magas száma mellett kérdéses, milyen lesz majd a kötődés.

Sajnos sok területen tapasztalható a fagy nyoma. Vannak totálisan elfagyott részek, de általában inkább a részleges fagy tünetei tapasztalhatók, sőt van, ahol nem esett nulla fok alá a hőmérséklet, mégis a hideg hatása látható.

 

 

Szőlészeti munkák:

A hajtásválogatás, törzstisztítás, a sorközök kaszálása, művelés folyamatosan zajlik.

 

 3. kép: Királyleányka és Hárslevelű fajta virágzás előtt (Tata, 2024.05.15. Látó-hegy, fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz)

 

Gombabetegségek:

Lisztharmat:

Az aszkospóra-szóródásból eredő elsődleges, és a konídiumok okozta másodlagos tünetek is láthatók sajnos egyre több területen!

 

4. kép: primer lisztharmat-tünet, Eger

 

A fertőzésveszély értéke 100%!

Sok helyütt jeleztek zászlós hajtásokat- ez a gomba ivartalan alakjának áttelelési formájából ered, mely lokálisan ugyan, de ontja magából a konídiumokat! Ha tehetjük, ezeket távolítsuk el az ültetvényből. Ha a virágzás környékén nem tudjuk megállítani a gomba fejlődését, akkor a kötődött bogyókon már nehezebb dolgunk lesz! Igyekezzünk mindig tünetmentesen tartani a lombozatot, a permetezési fordulókat 10-12 napra csökkenteni, a hatóanyagokat váltogatva permetezni. Ha már van tünet a területen, akkor célszerű felszívódó-kontakt kombinációt alkalmazni.

 1. grafikon: Hőmérséklet és páratartalom

 

Javasolt hatóanyagok:

 • kén
 • fluxapiroxad
 • mefentriflukonazol

 

Peronoszpóra:

Tünet megjelenésről nincs információnk. A tavalyi fertőzéseknek nyoma sincs szerencsére, az időjárás sem kedvez a peronoszpórának. Az áttelelő képletek kiszáradhattak, illetve az áprilisi makrosporangiumokból eredő betegségnek a hideg, fagypont közeli időjárás nem kedvezett.

Javasolt hatóanyagok:

 • ditianon

 

Botritisz:

A virágzáskor, a pártasapkák lehullásával képződő sebfelületen megtelepedhet, célszerű megfelelő botriticid készítményt használni.

Javasolt hatóanyagok:

 • pirimetanil

 

Egyéb:

A tarka szőlőmoly április elején, a meleggel rajzáscsúcshoz közeledett, majd a hőmérséklet leesett- ezzel a molyok eltűntek. Lárvákkal még nem találkoztunk, a kártételt, szövedéket keressük folyamatosan, a csapdák fogásszáma jelenleg minimális. A második generációt figyeljük! Az amerikai szőlőkabóca ellen, aki kötelezően védekezik, ott időszerű lesz az első kezelés! Figyeljünk arra, hogy méhkímélő technológiát alkalmazzunk!

A hideg/fagy miatt sok növény visszamaradt, levelei sárgák, fagy tüneteit is mutathatják. Érdemes megfelelő lombtrágyát alkalmazni. Az elfagyott részeken segíthet a KNO3, esetleg növénykondicíonálók, aminosavak.

 

BASF / dr. Mikóczy Nárcisz

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám