A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara folytatja a „Tanuljunk együtt” programsorozat utódaként 2022-ben újraindított workshop jellegű tanulmányútjait, amelynek keretében idén a franciaországi Nouvelle-Aquitaine régióban lévő Surgeres településén lévő ENILEA intézményében került lebonyolításra - 8 hazai sajtkészítő részvételével - a francia kecskesajtkészítés rejtelmeit feltáró program.
Franciaország nyugati régiója a francia kecskesajtkészítés, kecsketejelőállítás és feldolgozás központja. Az országban a Nouvelle-Aquitaine régió a legnagyobb kecsketejtermelő, 2024-ben 206 millió liter kecsketejet termeltek meg 1200 farmon. Az ENILEA az oktatás mellett saját kapacitásain is többféle kecskesajtot állít elő, amelyet saját üzletében értékesít. A régióban előállított kecskesajtok közül több rendelkezik földrajzi árujelzővel, amelyek a minőségi többletet kifejezve és elismerve magasabb fogyasztói áron érhetők el. A program során a résztvevők egy ilyen sajt, a Sainte-Maure készítését is megismerhették.
A workshop során tagjaink a sajtok készítése mellett betekintést kaphattak egy helyi kecske- és juhtartó, valamint tejfeldolgozó gazdaság működésébe, és a francia kistermelői termékárusítás módjaiba is. A program során kiemelt figyelemmel ismertették a tehéntej és kecsketejfeldolgozás közti különbségeket, a különböző technikák okozta eltéréseket (tejsavas és oltós sajtok), valamint az ipari és a kézműves sajttermelés eltérő módszereit.
Kecsketejből - annak eltérő összetétele miatt - nehezebb megfelelő állagú, textúrájú sajtot készíteni, mint tehéntejből, de az itt szerzett tudás remélhetőleg segít a résztvevőknek, hogy tökélyre fejlesszék sajtkészítésüket, és hazánkban is minél szélesebb körben elérhetővé váljanak ezek a hazai alapanyagú termékek.
NAK / Turóczi Fanni
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

















