Élelmiszer-feldolgozás

Október első hétvégéjén került megrendezésre az idei, immár 13. Sajtmustra, melynek sajtversenyére 125 terméket neveztek be, és közel 40 sajtbíra értékelései alapján 6 termék arany, 22 termék ezüst és 18 termék bronz minősítésben részesülhetett. A legjobb sajtok közül is a legjobb, az Ország Sajtja, az Alpokalja Sajt őstermelői sajtműhely „Jóska Bátyám kedvence” nevet viselő félkemény, érlelt sajt lett.

A rendezvény konferencia részét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Süle Katalin, általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnök asszony nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket, majd beszédében a hazai termelők támogatásának, a hazai minőségi sajtfogyasztás növelésének fontosságáról beszélt, melyben a kamara is lehetőségei szerint igyekszik támogatni a sajtkészítőket.

A konferencián az első előadások során a résztvevők a svéd kézműves sajtkészítés kultúrájáról a különböző tradicionális tudás és egyedi kultúrák használatának fontosságáról, oltók előállításáról és hatékonyságáról, alvadékképzési tulajdonságairól tudhattak meg részleteket a svéd származású Monika Johansson előadásában. A szakértő bemutatott néhány Svédországban elterjedt, de nálunk kevéssé ismert terméket is, mint a savóvaj (vagy savókaramell, mely a karamellhez hasonló édes termék, amit a savó befőzésével, a benne lévő tejcukor karamellizálásával állítanak elő), a kávésajt (friss, kicsit túrós jellegű, édeskés sajt, melynél az alvadékot sütőben sütik ki) vagy a filmjölk (joghurthoz hasonló fermentált tejkészítmény, de annál hígabb).

Ezt követő előadásokban szó volt arról, hogy a tej minősége és összetétele számos tényezőtől függ, kezdve a takarmányozástól az állatok genetikai adottságain át a laktációs időszak adott részéig, mely tényezők a létrejövő tejtermék, a sajt minőségére is hatással vannak, így mindezeket figyelembe kell venni a sajtkészítés folyamán.

A tej makrokomponensei közül a tejcukor viszonylag stabil mennyiségben van jelen, amelyet a takarmányozás nem tud jelentősen befolyásolni, míg a fehérje- és a zsírtartalom befolyásolható, különösen a zsír mennyisége és összetétele reagál érzékenyen a takarmány minőségére, és ez évszakonként, a laktációs időszak folyamán is változik. A megfelelő időpontban történő kaszálás és a takarmány beltartalmának megőrzése kulcsfontosságú a tej minősége szempontjából. A minőság alakulását tovább árnyalják még a bendő mikroorganizmusai is, melyek a telítetlen zsírsavakat hidrogénezik. Magasabb zsírtartalom esetén azonban nem képesek minden telítetlen zsírsavat teljesen hidrogénezni, így ezek a tejben is nagyobb mértékben jelennek meg.

A tejminőség alakulásához napjainkban egyre meghatározóbb szempontként kell figyelembe venni a klímaváltozást, mivel a növekvő hőségnapok száma mind a takarmánytermelésre, mind a tehenek egészségére, bendőjének mikroflórájára is hatással vannak. A klímának jobban ellenálló fajták, a gondosan kiválasztott fedezőbikák és az ellenőrzött genetikai állomány hozzájárulnak az egészséges, jó hozamú állomány fenntartásához. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jó genetikai alap csak akkor tud érvényesülni, ha az állat gondozása és takarmányozása megfelelő. Hosszú távon a kiegyensúlyozott, egészséges állomány fenntartása gazdaságosabb termelést és piaci előnyt eredményez. Ezen tényezők figyelembevétele mind hozzájárul a megfelelő és állandó minőségű tejtermékek előállításához.

A termelők munkáját egyre több digitalizációs lehetőség segíti, ezek kerültek bemutatásra a digitális sajtműhely workshopon. Ezen megoldások lehetővé teszik az automatizált adatgyűjtést és elemzést a tejtermelés, gyártás során, az előállított mennyiségek, minőségi adatok valós idejű nyomonkövetését és rögzítését, melyekből szükség esetén hatósági ellenőrzéseknek megfelelő formátumú táblázat is lehívható, generálható.

A B2B és B2C honlaprendszerek, webshopok az eladást, vevőkkel való kommunikációt segítik és automatizálják adott beavatkozási pontok alapján, így a fogyasztókhoz is könnyebbé válik az eljutás, szélesebb kör érhető el, mint a piacokon, helyi üzletekben való árusítással.

A fogyasztókhoz való eljutásban fontos szerepe van a marketingnek, de ahogy arra a kerekasztalbeszélgetés kereskedő és HORECA szektorbeli résztvevői kitértek, a marketing önmagában nem minden: egyszer értékesítheti a termékeket, de a fogyasztók, kereskedők számára a stabil minőség és az ellátottság is fontos. Egyes kereskedők számára vonzó, hogy mindig szezonális kínálatot tudnak nyújtani, míg másoknak állandó minőségre és mennyiségre van szükségük, és ez igaz a fogyasztókra is: a mai fogyasztói társadalomban sokan hozzá vannak szokva az állandó, azonos minőségű kínálathoz. Azonban ahogy a korábbi előadásokban is elhangzott, rengeteg a termék minőségét befolyásoló tényező, amelyek mellett nem minden termelő képes ezen elvárások teljesítésére.

Ennek kapcsán idén a mentális egészség témájában, a kiégésről is volt egy előadás, melyhez az éveken át tartó túlzott munka, és feszített életvitel vezethet, amennyiben a sajtkészítők minden – sok esetben saját maguk által támasztott – elvárásnak megpróbálnak megfelelni. Ennek megelőzése, felismerése, a megfelelő határhúzások és priorizálás elengedhetetlen az egészség megőrzése szempontjából.

A résztvevők a nap folyamán betekinthettek még a sajtkészítés történelmébe, valamint a sajtok fermentált italokkal, valamint sörrel való párosításának kóstolóján is részt vehettek, mely a sajtok fogyasztókkal való megismertetésének, közelebb hozásának is egy jó módszere. Ezt követte a díjátadó, és a sajtasztal megnyitása, ahol a versenyre nevezett és díjazott termékeket kóstolhatták meg a résztvevők.

 

NAK / Turóczi Fanni

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám