Vízgazdálkodás

Kisvárda közelében, a Tiszától kb. 1km-es távolságban található a közel 400 hektáros Rétközi-tó, amely a Felső-Tisza-vidék legnagyobb jelentőségű víztározója. Feltöltött állapotában hazánk egyik legnagyobb térfogatú (10 millió m3) síkvidéki tározójának, ill. mesterséges tava.

Rétközi-tó komplex hasznosítású:

 • egyrészt a térség többletvizeit, belvizeit addig tárolja amíg a Tisza felé le nem engedhetők,
 • másrészt extenzív halászati tevékenység is folytatható (halállomány takarmányozás nélküli tenyésztés),
 • továbbá öntözési és ökológiai célú vízleadásra is hasznosítható a rendelkezésre álló vízkészlet mértékéig,
 • ezen felül a tó kedvező adottságai megteremtik a lehetőséget a jóléti és a rekreációs hasznosításra is.

Vízhiány. A mesterséges tó úgy lett kialakítva, hogy a belvízből történő feltöltéseken túlmenően, kedvező vízállások mellett a Tisza felől is lehetséges legyen a gravitációs módon történő vízfrissítés. 2013 óta azonban oly mértékű volt a szárazság, hogy sem belvízből, sem az alacsony vízállású Tiszából nem lehetett gravitációsan elvégezni a vízpótlást, így a tározó 2014 – 2016 között két évig szárazon állt, amelyre műszaki megoldást kellett találni.

Műszaki beavatkozás. A térség önkormányzatai és a területileg illetékes vízügyi igazgatóság (Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - FETIVIZIG) közösen valósították meg azt a műszaki fejlesztést, amellyel kisvízállás esetén is megvalósítható a tó vízpótlása:

 • A Tisza bal partján, Szabolcsveresmart térségében megépült Rétközi vízpótló szivattyútelep és a hozzá kapcsolódó torkolati vízszintszabályzó műtárgy, amelynek segítségével az elpárolgó víz a Tiszából kis vízállás esetén átemelésel biztosítható.
 • A 2017- 2020 között, több mint 27 millió m3vizet pótoltak a Tiszából a Rétközi-tóba.
 • A szivattyúzáshoz azonban jelentős mennyiségű energia szükséges. A villamosenergia szükségletét így zöldenergiával, azaz egy 200 kW teljesítményűnapelemparkkal oldották meg, amelynek kivitelezése viszonylag magas egyszeri kiadást igényel, azonban üzemeltetési költségük igen alacsony, mely környezetbarát megújuló energiaforrás.

 

A zöldenergiával történő műszaki beavatkozás lehetővé tette a Rétközi- tó folyamatosan biztosítható vízellátását, így a térség kiegyensúlyozott vízpótlását. 

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság Rétközi-tó vízpótlása

 

(NAK/ Tasnádi Gabriella)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám