Csaknem 1000 négyzetméteren, több mint száz kiállító részvételével nyitotta meg kapuit Jakabszálláson a IV. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferencia. A rendezvény mára a térség egyik legjelentősebb szakmai találkozójává nőtte ki magát, ahol a kistermelők, kézművesek, technológiai fejlesztők és szakpolitikai szereplők közvetlenül találkozhatnak egymással. Az esemény középpontjában idén is a helyi termékek, a rövid ellátási lánc és a vidéki innováció állt.
A rendezvényt a Kislépték Egyesület szervezte a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. együttműködésével.
A szervezők idén rekord számú szakmai partnert és érdeklődőt fogadtak: körülbelül 600-an vettek részt, több mint 100 kiállító mutatkozott be és 15 konzultációs ponton adtak tanácsot a NAV, a Nébih, élelmiszertechnológiai és pályázati szakértők. Dr. Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke kiemelte, hogy ilyen széles szakmai háttér még sosem támogatta az expót, és az idei évben kiemelkedően sok gasztronómiai program valósult meg.
A megnyitón dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: a kistermelői közösségek olyan hidat képeznek, amelyen keresztül a hazai alapanyagokból készült termékek a lehető legrövidebb úton juthatnak el a fogyasztókhoz. Hozzátette, hogy a minisztérium több intézkedéssel segíti a szektor fejlődését – a módosított „Flexi” rendelet új kategóriákban biztosít lehetőséget termékelőállításra, míg a közétkeztetésben előírt 80%-os a rövid ellátási láncban beszerzett termékeknek aránya óriási lehetőséget jelent a helyi termékek számára.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara társszervezőként vett részt a programban. Gáspár Ferenc vármegyei elnök elmondta: Bács-Kiskunban mintegy 17 ezer termelői egység működik, és a kamara falugazdászain keresztül a különböző pályázati források igénybevételhez és a tudásátadással segíti a gazdákat, hiszen a klímaváltozás, az aszály és a piaci bizonytalanság komoly kihívást jelent számukra.

A megnyitón Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a vármegyei önkormányzat olyan fejlesztéseket támogat – többek között TOP-pályázatok segítségével –, amelyek a vidéki közösségek biztonságát és fenntartható fejlődését szolgálják. Kiemelte, hogy ebben a helyi termékek infrastruktúrájának fejlesztése is meghatározó szerepet kap.
A kiállításon a résztvevők számos termelőt és agroturisztikai szolgáltatót ismerhettek meg, valamint olyan élelmiszer-feldolgozást támogató berendezéseket – többek között mini malmokat, sajtkádakat, gyümölcsfeldolgozókat és csomagolóanyagokat –, amelyek kifejezetten a kisüzemi termelés hatékonyabbá tételét szolgálják. Vezetett túrák során tematikus útvonalakon haladva megismerhették a látogatók a kiállítók történeteit, termékeit és innovációit. A standok között egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az innovatív megoldások is, amelyek nemcsak a feldolgozást, hanem az értékesítést is megkönnyítik a helyi vállalkozások számára. A kiállítói térben ezúttal is számos különleges élelmiszer és gasztronómiai újdonság jelent meg. Egy francia séf kizárólag helyi alapanyagokból készített bemutatóételeket, és bemutatkoztak az Agroturizmus Étele verseny döntősei is.

A szakmai előadások olyan aktuális témákra fókuszáltak, mint a klímaváltozás hatása a helyi piacokra, a gasztronómia és az agroturizmus összefonódása, a digitális innovációk szerepe a kistermelői értékesítésben, valamint a fenntartható csomagolási és címkézési trendek. Kiemelt figyelem irányult arra is, hogyan válhatnak a kisvállalkozások reziliensebbé, fenntarthatóbbá és versenyképesebbé a gyorsan változó gazdasági és környezeti környezetben.
A délutáni kerekasztal-beszélgetések során élénk szakmai eszmecserék zajlottak több aktuális témában. Az egyik kiemelt téma a „Klímaváltozás kistermelői szemmel – esélyek, lehetőségek, eszközök” kérdéskörét járta körül az ARCCHAD projekt 4 mintafarmjának részvételével. A második kerekasztal a „Nyitott Porták 2025 – tanulságok az első év alapján” témát mutatta be. A kezdeményezést idén rendezték meg először, mégis mintegy 15 ezer látogatót vonzott: öt térségben, 150 helyszínen kínáltak agroturisztikai élményeket, kézműves programokat és gasztronómiai különlegességeket. Bemutatták továbbá a NAK Hajdú-Bihar vármegyei Helyi Kincsek Napja programot is. A nap végén a gasztronómia és helyi termékek találkozásának lehetőségeiről folyt közös szakmai párbeszéd.

A IV. REL Expo ismét megmutatta, hogy a helyi termékek, a közösségi együttműködés és az innováció együtt képesek új irányokat kijelölni a hazai agrár- és élelmiszeripar számára. A REL Expo célja változatlan: összekapcsolni az ágazat szereplőit, és bemutatni a magyar kistermelői világ sokszínűségét, kreativitását és folyamatos megújulási képességét.
Forrás: Kislépték Egyesület
NAK / Tószegi-Faggyas Katalin

















