REL együttműködés

A géberjéni Művelődési Házban megtartották a „Fókuszban a vidék” című szakmai rendezvénysorozat őszi nyitó eseményét. A környezetbarát gazdálkodás és a helyi termékek előállításának és értékesítésének megerősítését támogató eseményt a KAP-hálózat Zöld Támogató Egysége szervezte.

A rendezvények célja, hogy részletes tájékoztatást nyújtson a hazai és külföldi jó példákon keresztül a fejlődő értékláncok gyakorlati tapasztalatairól, és bemutassa a kistermelői élelmiszer-előállítás gyakorlati tudnivalóit. A kisléptékű élelmiszer-előállításon és értékesítésen túl alapvető a fenntartható megoldások közvetítése a fogyasztók felé, hogy már fiatal korban találkozzanak a fenntarthatóság fontosságával és elsajátítsák a tudatos életmódhoz szükséges ismereteket. A környezetbarát gazdálkodás, a tudatos vásárlás szerepe, a regeneratív és az ökológiai gazdálkodás térnyerése, és az aktuális trendek megismerése hozzájárul a mindennapi élet zöldebbé tételéhez és a környezettudatos életmód alapjaihoz.

Az eseményt Kovács Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg a mintegy hatvan fős közönség előtt.

Géberjén polgármestere, Kovács Dániel Sándor köszöntőjében kiemelte, hogy a település fontos szerepet tölt be a helyi termékek piacra juttatásában. Elmondta, hogy a Matula egyesület is összefog térségi kistermelőket és fontosnak tartja, hogy az általuk előállított jó minőségű termékeket minél több szinten tudják népszerűsíteni, támogatni.

Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy a „vidék a jövő aranytartaléka”, és különösen igaz ez itt a vármegyében, ahol megannyi érték vesz körül bennünket. Véleménye szerint a rövid ellátási láncok szerepe egyre inkább felértékelődik, különösen Magyarországon, ahol nagyon sok a kistelepülés, mert a falu fontos szerepet tud ellátni mind a fenntartható élelmiszer termelésben, mind az értékek megőrzésében.

A rendezvényen Filep László fajtatulajdonos a „Téli parázs, a nagydobosi sütőtök fajta újjászületése” címmel tartott előadást, amelyben hangsúlyozta, hogy a Téli parázs szaporítóanyagát igyekszik kiváló minőségben előállítani. A családi gazdaság vetőmaggal és megadott termeléstechnológiával rendelkezik, amellyel a kiszelektált fajta jó minőségű, új szürke sütőtököt terem. Kiemelte, hogy a termés leválogatásával, minősítésével egy olyan piacképes terméket állítanak elő, amely magán hordozza a nagydobosi sütőtök külső jegyeit. Az értékesítésnél a kapcsolatot vagy közvetlenül alakítják ki a fogyasztóval, vagy kizárólag a rövid ellátási láncon keresztül értékesítenek.

Az eseményen Deák Ferenc, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának osztályvezetője a kistermelői élelmiszer-előállítás aktuális kérdéseit ismertette. Kiemelte, hogy a helyi termelők szerepe kulcsfontosságú a térségek önellátó képességének erősítésében. Az élelmiszerbiztonság és a kistermelői tevékenységek jogi szabályozása az EU-n belül részletes, ugyanakkor Magyarországon kialakult egy sajátos, két kategóriára épülő kistermelői rendszer. A regisztrációs kötelezettség alapvető, minden élelmiszerlánc-szereplőnek szerepelnie kell a hatóság nyilvántartásában, és nyomon követhetőségük FELIR-számhoz kötött.

Szegedyné Fricz Ágnes, a Kislépték Egyesület szakmai vezetője az élelmiszerek kötelező és önkéntes jelöléséről, valamint a marketing és értékesítés gyakorlatáról adott elő. Elmondta, hogy a címkézés célja a fogyasztók tájékoztatása és védelme, valamint a helyi termelők beazonosíthatósága. Az EU egységes szabályozást biztosít, de Magyarország bizonyos termékkörökben saját előírásokat alkalmaz, amelyeket a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmaz. A magyar nyelvű címkézés kötelező, és a helyes elnevezések, minőségi paraméterek az egységes fogyasztói elvárások betartását segítik.

Kujáni Katalin a helyi termelők alternatív értékesítési modelljeiről, termelői közösségekről és tudatos vásárlókról beszélt. Tapasztalatai szerint a kosárközösségek különböző hatótávolságokkal működnek, de nem mindegyik modell fenntartható. A Kislépték Egyesület elnöke szerint az internetes értékesítés területén kevés olyan megoldás működik, amely kizárólag helyi termékekre épül, és a jogszabályi környezet még sok szürke zónát tartalmaz. A 2025. novemberében megrendezésre kerülő Rövid Élelmiszerlánc Expón útmutatókat adnak az online értékesítés és címkézés kérdéseiben is.

A kerekasztal beszélgetésben a tájegységre jellemző REL-ek helyezéről és fenntarthatóságáról, valamint az együttműködési lehetőségekről beszélgettek a helyi szereplők.  Palicz Ildikó, a „Helyben a jövőnk” Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a helyi gazdaság megerősítésére jött létre a Nyíregyházi Kosár közösség, és ma már hálózatként működnek több, mint 30 bevásárló közösséggel.  Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, Kovács Dániel Sándor, Géberjén polgármestere, Mészáros Róbert, a Matula Gasztro Team Egyesület elnöke, valamint Kelemen Róbert a Legyen Malacod program kapcsán egyetértettek abban, hogy a helyi rendezvényekbe a kistermelőket minél inkább be kell csatornázni. Közös cél, hogy a helyi szereplők és a különböző ágazatok össze tudjanak kapcsolódni a termékek népszerűsítésében és abban a munkában, hogy a helyi termékek valóban fókuszba tudjanak kerülni.

Az esemény helyi termékbemutatóval zárult.

A rendezvénysorozat következő állomása 2025.10.15-én Baján volt, majd Lendvajakabfa községben folytatódik tovább 2025.10.20-án, ahol újra az kerül a fókuszba, hogy a helyi termelők támogatásával és a rövid ellátási láncok fejlesztésével hogyan valósul meg a közösségalkotás és a helyi együttműködés, amely hozzájárul a vidéki térségek gazdasági és társadalmi megerősödéséhez.

 

NAK / Zöld Támogató Egység

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám