A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mentes Munkacsoportja 2025. november 4-én tartotta soron következő, 4. ülését a NAK Központban.
Az esemény megnyitásakor Szabolcs Péter (Amurex Kft., Mentes Munkacsoport elnök) és Éder Tamás (NAK, élelmiszeriparért felelős országos alelnök) köszöntötte az ismét szép számban megjelent résztvevőket, hangsúlyozva a csoport szakmai aktivitását és az eddig elért jelentős eredményeket.
Az ülésen több cég, vállalat mutatta be az általuk nyújtott lehetőségeket, melyek hasznosak lehetnek a munkacsoport tagjai számára. A résztvevők megismerhették a Magyar Élelmiszerbankhoz való csatlakozási lehetőséget és annak tevékenységét. A szervezet több mint 20 éve működik és naponta több mint 30 tonna élelmiszert ment meg és oszt szét a rászorulók között, szigorú auditálási rendszerrel biztosítva az átláthatóságot és a visszaélések kizárását (Bérces Éva). Bemutatkozott a GS1 Magyarország (Vatai Krisztina), aminek során a hallgatóság megismerhette a digitalizáció, az adatgyűjtés és a nyomonkövetés terén kínált szolgáltatásokat, amelyek hozzájárulnak a vállalkozások hatékonyságának növeléséhez és költségeik csökkentéséhez. Ács Dóra főszerkesztőtől tudhattuk meg, hogy a kiváló gluténmentes termékek díjazása immár 7 éve zajlik a Store Insider szakmai magazinnál, a vonatkozó piac dinamikus bővülése nemcsak a választékot, hanem a termékek minőségét is jelentősen javította az elmúlt években, miközben a fogyasztói bizalom is erősödött.
Az egészségpénztári elszámolhatóság kérdéséről Dr. Váradi Péter, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségétől mutatta be, hogy jelenleg a mentes termékek közül kizárólag a gluténmentes élelmiszerek vásárolhatók egészségpénztári keretből, ugyanakkor a pénztárak nyitottak a bővítésre, megfelelő szakmai indoklás és szabályozás mellett. A résztvevők emellett átfogó képet kaptak az élelmiszeripar számára elérhető aktuális pályázati lehetőségekről a Goodwill Consulting Kft. (Madarász András) előadásában, amelyek között olyan konstrukciók is szerepelnek, amelyek nem kifejezetten élelmiszeripari célúak, de a megfelelő feltételek teljesülése esetén hatékonyan segíthetik a vállalkozások fejlesztését – például eszközbeszerzés, járműfejlesztés vagy munkavállalói képzések támogatása terén.
A fentiek mellett a résztvevők képet kaptak a mentes élelmiszerek piacát, szabályozását és fogyasztói trendjeit érintő legfrissebb fejleményekről, kutatásokról. Az ülés egyik érdekes pontja volt a növényi italok fogyasztására vonatkozó országos felmérés eredményeinek ismertetése (Hajdú Péter, kutatómérnök, Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar), amely több mint 3500 válaszadó adatait dolgozta fel. A vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy legtöbben mandula-, kókusz- és rizsalapú italokat fogyasztanak, sokan pedig otthon is készítenek növényi italokat, főként áztatásos technológiával. A vendéglátóhelyek élelmiszer-biztonságát vizsgáló előadás (Dr. Lugasi Andrea) rámutatott, hogy az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsjelző (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed) rendszerében bejelentett allergénriasztások nagy része a hibás vagy hiányos címkézésből fakad, ami komoly kockázatot jelent az ételallergiában és intoleranciában érintett fogyasztók számára, ezért a megbízható beszállítói háttér és a pontos információkezelés kulcsfontosságú. A gluténmentes termékek online kínálatának és a fogyasztók elégedettségének vizsgálata (Dr. Szűcs Viktória, vezető élelmiszeripari szakértő, NAK), rámutatott a több érzékenységre fejlesztett termékek iránti igényre, az ár-érték arány javításának szükségességére és a házon kívüli étkezés biztonságának fokozására. A piackutatási alcsoport keretében végzett kutatás eredményei a NAK hamarosan megjelenő, frissített Gluténmentes Élelmiszerek kiadványában lesznek elérhetők.
A mentes munkacsoporton belül megalakult adózási alcsoport (Berezvai Zombor, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem) előterjesztést készített a glutén- és tejmentes termékek ÁFA- és NETA-csökkentésére, melynek kamarai egyeztetése folyamatban van.
Az ülésen szó esett továbbá a Z generációt célzó Mentes-Okos Webalkalmazásról (Büki László, Food to Future, Pécsi Tudományegyetem és Ohioi Egyetem együttműködésében) is, amely a fiatal fogyasztók edukációját segíti, valamint az edukációs alcsoport jövőbeni feladatairól (Dr. Némedi Erzsébet), köztük a gyártók és a gyermekeknek szóló oktatási koncepció kidolgozásáról. A munkacsoport következő ülése várhatóan 2026. februárjában kerül megrendezésre.
NAK / Dr. Szűcs Viktória

















