REL együttműködés

A Termelői Közösségek Napján bemutatásra kerültek egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek.

A földrajzi árujelző hagyományokat, termelői közösséget, annak tudását, speciális termékkaraktert és minőségi szintet is megtestesít. 2022 évben is megrendezésre kerülő Termelői Közösségek Napján bemutatott termékeket nemcsak megtekinthették, hanem meg is kóstolhatták az érdeklődők.

Fotó: Csányi Bíborka

A rendezvényen szó volt az oltalom alatt álló elnevezésről, annak előnyeiről miszerint nemcsak a termelői közösségeket segíti a piaci értékesítésben, hanem a fogyasztók számára is garanciát nyújt a termék földrajzi eredetére és minőségére vonatkozóan. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek megkülönböztetésére, népszerűsítésére és megőrizhető az adott vidékre jellemző helyi tudás, valamint a hagyományos értékek védelme.

 

Fotó: Bősze Balázs

Tarpataki Tamás – helyettes államtitkár – a rendezvényen összegezte, hogy a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének elfogadása több mint 5300 milliárd forint forrást biztosít az elkövetkező öt évre az agrárium számára, ebben a termelői közösségek, együttműködések támogatásának megjelenésével. Továbbá az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit.

A rendezvényen az eredményekről is tájékoztatva lett a közönség. Idén már 81-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzős magyar agrártermékek száma. További 11 agrártermék, közöttük a „Szabolcsi alma”, a „Lajta sajt” és a „Borzag pálinka” oltalmi eljárása folyamatban van és annak lezárásáig átmeneti nemzeti oltalmat élveznek. A HÍR védjegy bejegyzésének 20. jubileumi évében 13 pályázó 22 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát a hagyományos és tájjellegű termékeikkel.

Fotó: Bősze Balázs

A rendezvény színes programját zenei előadások, termékkóstolók és a díjak átadása színesítette. Az esemény hangulatát képekben a Kamara kisfilmje mutatja be, mely itt tekinthető meg.

NAK/Szomi Edina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése