Mezőgazdasági termelés

„Meleg napokkal és esőkkel indult a hónap, a kórokozó gombák berobbanásától tartottam. Nem igazolódott be a félelmem. Lehet, hogy a folytatást, a szélsőségesen változékony időjárást már a gombák sem bírták?” így kezdődött a május eleji felhívás. Azóta megjöttek a gombák is.

Az apignomónia a száradó hajtásvégekkel és az elhaló levélerekkel jelentkezett. A lisztharmat első telepeit is felfedezhetik a középső képen. A platán csipkéspoloska szívásnyomai mellett láthatják a gombák tüneteit. Lassan indítani lehet a poloska elleni permetezést. Most feltétlenül adagoljanak gombaölő szert is a rovarölő szer mellé. Felszívódó és kontakt készítményeket is engedélyeztek közterületekre. (05.23-i fotók.)

1. kép: apignomónia platánon

2. kép: platán csipkés poloska szívogatása platánon

A levéltetvek továbbra is jól érzik magukat, a legtöbb növényen megtalálhatóak. Az előző tájékoztatóban lefényképezett kezeletlen vadgesztenye levelein az aknázómoly első nemzedéke 05.23-án már ilyen aknásítást végzett. A maradék zöld felületre még nagy szüksége lenne a fának, ezért ennél a fánál se adják fel! Végezzék el a második nemzedék elleni permetezést. A második nemzedék megjelenését az országos csapdahálózat fogási számai egyértelműn mutatják.

3. kép: vadgesztenye aknázómoly aknázása vadgesztenyén

 

A tojás vagy báb alakban áttelelő rovaroknak még át kell alakulniuk ahhoz, hogy elérjenek a rágásra, szívásra képes lárva alakba. Ekkor tudnak károsítani. Viszont azoknál a molyfajoknál, ahol a rágó szájszervvel rendelkező hernyók telelnek át, már kora tavasszal számítanunk kell a kártételükre. Az idén a pókhálós moly fajok hernyói is jó erőben és éhesen ébredtek fel. A teljesen tarrá rágott sajmeggy fát 05.20-án fotóztam Budán. Már a bábozódáshoz vonultak a hernyók, de még egy gyors permetezést javasoltam a szövedékből kibújó lárvák ellen. A téli olajos lemosással majd tovább lehet gyéríteni a fák kérgén csoportosan, telepekben telelő hernyókat.

4. kép: tarrá rágott sajmeggy pókhálós moly fajok hernyója által

5. egy pókhálós moly faj hernyói a szövedékben

A parlagfű magjai 30-40 évig is megőrzik a csírázóképességüket a mélyebb talajrétegekben. A csírázásukhoz fény kell és ha egy újabb talajmozgatás a felszín közelébe hozza az elfekvő gyommagvakat, akkor növekedésnek indulnak a növények. A frissen telepített csemeték tányérjában 05.23-án fotóztam a már arasznyi töveket. A 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználó köteles az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának a kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Tehát már nem csak július elsejétől szemléz a hatóság. Az esetlegesen kirótt drasztikus bírságnál (akár ötmillió forint is lehet) is fontosabb az, hogy hazánkban a lakosság 20%-a érzékeny a parlagfű pollenjére. Rájuk gondoljunk az irtásánál! A csemeték alól most még könnyen kihúzhatóak és a damil sem sérti meg a fák kérgét.

6. kép: parlagfű

 

NMNK / Zsigó György

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám