Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában az EU-ban alkalmazott állatjóléti és címkézési rendszerek típusairól, azok alkalmazásának céljairól és az alkalmazás nehézségeiről, valamint előnyeiről osztanak meg információkat.

Az uniós élelmiszerpiacon különböző élelmiszer-címkézési rendszerek léteznek egymás mellett annak érdekében, hogy tájékoztassák és megnyugtassák a vásárlókat az egyes élelmiszerek különböző minőségi jellemzőivel kapcsolatos kérdésekben. Nincs ugynevezett páneurópai, azaz az egész unió területére kiterjedő egységes élelmiszer-címke az állatjólétre vonatkozóan, de egyes országok, például Németország, Dánia és az Egyesült Királyság már rendelkezik nemzeti termékspecifikus címkékkel.

Sok fogyasztó értékeli az uniós jog által szabályozott címkézési rendszereket, például a biotermékek jelölésére, az oltalom alatt álló eredetmegjelölésre (OEM) vonatkozó címkézést és a tápérték jelölő táblákat. A címkézés fontos támpont ugyanis a fogyasztók számára, mivel azok segítséget nyújtanak a termékkel vagy az előállítási eljárással kapcsolatos információk közlésében. A szakpolitikai döntéshozatalban jelentős figyelmet kapott a címkék szerepe az állatjólét javításában.

Fotó: ELV - Animal welfare and labelling schemes in the EU

Az állatjóléti címkézéssel kapcsolatos legtöbb helyi és nemzeti kísérlet általában bináris, és azt jelzi, hogy az adott terméket az állatjóléti előírásoknak, szabványoknak megfelelően állították-e elő. Számos köztes terméktulajdonságot azonban nem lehet bináris címkékkel kifejezni, így ezek a kísérletek kudarcot vallanak a piaci környezetben és sok gazdálkodó számára nem jelentenek megoldást, sőt ugynevezett „no go” területté válnak. Ebben a tekintetben a többszintű címkézési kísérletek ígéretesebbnek tűnnek, mivel azok a különböző termékek esetében egyértelműbben meg tudják jeleníteni a különböző technológiai szabványoknak való megfelelést. További vizsgálatokra van szükség azonban ahhoz, hogy fel tudjuk mérni és ki tudjuk értékelni a fogyasztók egyes címkézési rendszerekkel kapcsolatos reakcióját és e rendszereknek a vásárlóközönség általi megértésének mértékét.

Mindazonáltal számos jól bevált címkén már most is szerepel az állatjóléti szabvány a szállítási vagy vágási körülményekre vonatkozó specifikációkban. Az uniós piacon néhány tagállamban, például Németországban, már létező példák alapján elmondható, hogy az állatjóléti címke célja az lenne, hogy tájékoztassa a fogyasztókat arról, hogy mely termékek előállítása során alkalmaztak a jogszabályi előírásokon túlmutató állatjóléti vállalásokat. A sertéshúsból készült termékek esetében például Németországban létezik egy olyan címke, amely figyelembe veszi a koca fiaztató létesítményekben, azaz a malacok születési helyén biztosított feltételeket, a laktáció időtartamát, azt, hogy a malacokat ivartalanítják-e és, ha igen, akkor milyen módon, továbbá, hogy a gazdálkodó milyen állatjóléti képzésben vett részt, vagy, hogy a vágóhídra történő szállítás hogyan történt, emellett az ezekben a létesítményekben alkalmazott módszereket és jólétet, valamint azt, hogy mindezek tekintetében a jogszabályokban előírt szabványkövetelményeken túlmutató vállalások milyen mértékben valósultak meg.

2023 augusztusában Németország megnyitotta az utat egy kötelező állami állattenyésztési címke bevezetése előtt, amely átláthatóságot és egyértelműséget biztosít az állatok felnevelésének, tartásának módjáról és lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy megalapozott vásárlási döntéseket hozzanak. A címke öt gazdálkodási gyakorlatot különböztet meg: zárt tartás, zárt tartás és extra férőhely, zárt tartás friss levegővel, szabadtartás és legelőn való szabad tartás, valamint ökológiai tartás. A címkét kezdetben a sertéshúsból készült termékekre alkalmazták, később más, friss húskészítményekre is kiterjesztették. Összességében a német állatjóléti címkézési rendszer a fogyasztók számára nagyobb átláthatóság biztosító rendszernek és a jobb állatjóléti normák felé tett lépésnek tekinthető.

Elmondható továbbá, hogy Dánia 2017-ben kidolgozott egy „Hearts" azaz „Szívek” pontozási rendszert, amely egytől háromig terjed, attól függően, hogy a sertéshús-előállítási rendszerben milyen szintű állatjólétet alkalmaznak és amelyet később kiterjesztettek a csirke- és a marhahúsra, valamint a tejtermékekre is. Az egynél több szív címke megszerzéséhez szükséges követelmények elsősorban az állatok számára rendelkezésre álló férőhely méretétől vagy a termelési körülményektől, azaz a külterjes termelési rendszerek alkalmazásától és a legfeljebb 8 órát meg nem haladó állatszállítási idő biztosításától függenek. A hús- és a tejelő marhákra vonatkozó alapvető követelmények közé a borjak leölésének tilalma, a borjak anyáktól való elválasztásának időpontja, a jobb tartási körülmények és a rövidebb szállítási idő tartoznak.

Az Európai Bizottság még mindig dolgozik az EU harmonizált állatjóléti kockázati mutatóinak kidolgozásán és uniós szinten még mindig nincs egységes definíció arra vonatkozóan, hogy mit is jelent az "állatjólét" és hogy az mit foglal magába az alkalmazott gyakorlatok tekintetében. Az európai állattenyésztési szektor részt vesz a kérdéssel kapcsolatos valamennyi vitában és az ágazat reméli, hogy olyan egyértelmű fogalom meghatározásokat javasolnak majd, amelyek figyelembe veszik a sok különböző, fent is említésre került tényezőt.

Az EU az 1980-as évek óta rendelkezik olyan jogszabályokkal, amelyek biztosítják az állatok jólétét az európai élelmiszer-termelési rendszerben. Az élelmiszer-ellátási láncon belül ma már számos kezdeményezés is reagál és választ ad az állatjólét javítására irányuló fogyasztói igényekre. A meglévő minőségi címkék például új elemeket építenek be a specifikációikba, míg az állatjóléti címkék az ilyen termékek iránti fogyasztói kedv fokozásával kísérleteznek.

De a kérdés továbbra is fennáll: hogyan tudunk különbséget tenni az állatjóléti normák és a termelési módszerek tekintetében, amikor az EU-ban az állatjólétet minden esetben, minden gazdálkodási rendszerben tiszteletben kell tartani?

Forrás: ELV - Animal welfare and labelling schemes in the EU

                            

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám