Mezőgazdasági termelés

Az Európai Bizottság több konzultációt is indított, amelyeken keresztül véleményezni lehet a harmadik országokból az Unió területére behozott ökológiai termékekre vonatkozó követelményeket. 

Ökológiai termékek/biotermékek – nem uniós országokból származó import (az uniós országokra és gazdasági szereplőkre vonatkozó szabályok) 

Ez a kezdeményezés szabályokat állapít meg a biotermékek EU-ba történő behozatalára vonatkozóan, nevezetesen: 

  • az egyes uniós gazdasági szereplők által az ökológiai termékeknek az EU-ba történő behozatala során követendő szabályok, valamint az EU-ban történő szabad forgalomba bocsátásukat követő kötelezettségek (így ezek a termékek az EU-ban előállított bármely más termékhez hasonlóan értékesíthetők). 
  • az uniós országok azon kötelezettségei, hogy az uniós piacra szánt termékeknek az EU-ba történő belépéskor a szállítmányok hatósági ellenőrzése során megállapított meg nem felelés eseteit bejelentsék. 

Ezt a tervezetet 2021. július 12-ig lehet véleményezni. 

Ökológiai termékek/biotermékek – nem uniós országokból származó import (ellenőrzési tanúsítvány és hatósági ellenőrzések) 

Ez a kezdeményezés szabályokat állapít meg a biotermékek EU-ba történő behozatalára vonatkozóan, nevezetesen: 

  • a nem uniós országok ellenőrző hatóságai és szervei által kiállítandó ellenőrzési tanúsítványra vonatkozó szabályok, amelyek lehetővé teszik a termelők számára, hogy termékeiket az EU-ba exportálják. 
  • az EU-országok által az EU-ba behozott biotermékek hatósági ellenőrzése. 
  • az ellenőrző hatóságok és szervek kötelezettségei, ha a hatósági ellenőrzések során nem megfelelőségeket találnak. 

 Ezt a tervezetet 2021. július 12-ig lehet véleményezni. 

Az EU-ba történő behozatalra szánt ökológiai termékek hatósági ellenőrzésére vonatkozó szabályok 

Ezek a szabályok 2022. január 1-jétől lesznek alkalmazandók, felsorolva a határállomásokon végzett hatósági ellenőrzés alól mentesített biotermékek kategóriáit, és meghatározva, hogy hol lehet ezeket ellenőrizni. 

A szabályok módosítják továbbá az (EU) 2019/2123 és az (EU) 2019/2124 rendeletet is, egyértelművé téve, hogy azok a jelenleg a rendeletek hatálya alá tartozó növényekre, növényi termékekre és egyéb anyagokra vonatkoznak, beleértve azokat az eseteket is, amikor az ilyen áruk olyan ökológiai termékek, amelyek az (EU) 2018/848 rendelet 45. cikkének (5) bekezdése értelmében a határállomásokon ellenőrzés alá tartoznak. 

Ezt a tervezetet 2021. július 19-ig lehet véleményezni. 

Lehetőség van arra is, hogy észrevételeiket a Kamara számára is megküldjék, így az ezúton becsatornázott észrevételeket, kéréseket összesítve továbbítjuk majd az uniós döntéshozók felé. Ez esetben kérjük, hogy az első két konzultációval kapcsolatban 2021. július 8-ig, a harmadik konzultációval kapcsolatban 2021. július 15-ig küldjék el javaslataikat, véleményüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése