A Fenntartható Állattenyésztéssel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoport 2025. szeptember 11-én Strasbourgban „Mit jelente egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend?” címmel szakmai fórumot tartott, melynek keretében az állattenyésztés-, az élelmiszer- és a táplálkozástudomány, valamint a globális egészségügy és klinikai kutatás területén tevékenykedő szakértők osztották meg gondolatébresztő véleményeiket az állati eredetű élelmiszerek táplálkozásban betöltött szerepéről és jelenőségéről. A szakmai fórumon Flaminia Ortenzi, a Global Alliance for Improved Nutrition vezető kutatási munkatársa által „How nutritionally valuable are animal-source foods?” címmel megtartott előadás anyagából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy magyar nyelvű, informatív kiadványt készített.
A különböző országok számos parlamenti képviselőjének és a főbb politikai csoportoknak a támogatásával létrehozott Fenntartható Állattenyésztéssel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoport (Sustainable Livestock Intergroup - SLI) célja, hogy elősegítse az állattenyésztési rendszerek környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból fenntarthatóbbá tételét biztosító megoldások feltárását. A Munkacsoport kiemelt törekvése továbbá, hogy a fenntarthatóság mellett az élelmezésbiztonság, az állatjólét és a vidéki közösségek életképessége is biztosított legyen. A szakmai közösség létrehozásakor nem titkolt cél volt, hogy a szervezet központi szerepet játsszon a politikai döntéshozók, valamint a mezőgazdasági termelők és szakemberek egy platformra hozásában, annak érdekében, hogy a gyakorlatban oly gyakran tapasztalt nézőpontbeli „szakadékok” áthidalhatókká váljanak. Annak érdekében, hogy az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdák és a vidéki közösségek hangosabban hallathassák a hangukat és ezáltal nagyobb súllyal vehessenek részt a brüsszeli politikai vitákban a Munkacsoport 2025. szeptember 11-én Strasbourgban „Mit jelentene egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend?” címmel szakmai fórumot tartott, melynek keretében Flaminia Ortenzi, a Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) vezető kutatási munkatársa által „How nutritionally valuable are animal-source foods?” címmel megtartott előadás anyagából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy magyar nyelvű, informatív kiadványt készített.
![]()
A kiadványban többek között az alábbiakról tudhatnak meg hasznos információkat:
- A világ népességének mekkora része nem fogyaszt elegendő mennyiséget több létfontosságú mikrotápanyagból?
- Világszerte az 5 év alatti gyermekek és a reproduktív korú nők mekkora hányada szenved hiányt legalább egy létfontosságú mikrotápanyagban?
- A mikrotápanyag-hiányban szenvedő 5 év alatti gyermekek és reproduktív korú nők hány %-a él a Szubszaharai Afrikában, Dél-Ázsiában, valamint Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben?
- Hány ember szenved krónikusan elégtelen fehérjebeviteltől vagy fehérje-energia alultápláltságban?
- Az otthonukhoz kötött időskorúak hány %-a fogyaszt kevesebb fehérjét és/vagy visz be kevesebb esszenciális aminosavat a napi ajánlott beviteli értéknél?
- Kihívást jelenthet-e számos létfontosságú tápanyag – amelyek nagyobb mennyiségben és biológiailag jobban hozzáférhető és hasznosuló formában találhatóak meg az állati eredetű élelmiszerekben – megfelelő mennyiségben történő bevitele alapvetően növényi alapú étrend mellett?
- Vajon minden létfontosságú tápanyag és egészségre jótékony hatással bíró vegyület megtalálható-e a növényi eredetű élelmiszerekben is, vagy csak és kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben?
A szakmai fórumon elhangzott előadások anyagait az alábbi linken keresztül tölthetik le:
Javasoljuk, hogy olvassák el a szakmai fórumhoz kapcsolódó korábbi, „SLI konferencia - Mit jelentene egy jelentősen kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend?” című cikkünket is, melyet itt érhetnek el.
Forrás: https://sustainablelivestockintergroup.eu/
Flaminia Ortenzi - Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) - „How nutritionally valuable are animal-source foods?” prezentáció
![]()
NAK/Borovka Zsuzsa

















