Az elvárások nem ismeretlenek azok számára, akik részt vettek a korábbi támogatási programokban is, a JFGK 4 helyett viszont új sorszámon tartják nyilván az élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó minimumkövetelményeket.
Az élelmiszerbiztonságot garantálni kizárólag úgy lehet, ha az adott termék „útja” során minden egyes, a termék előállításában és szállításában részt vevő szereplő (termelő, feldolgozó, csomagoló, kereskedő stb.) azonosítható. Az azonosítás mellett azt is tudnunk kell, hogy melyik szereplő milyen műveleteket hajtott végre a terméken, milyen egyéb anyagokat használt fel annak előállítása vagy feldolgozása során. A szabályok előírják azt is, hogy az élelmiszer- vagy takarmányvállalkozásnak hogyan kell eljárnia, ha úgy véli, vagy okkal feltételezi, hogy az élelmiszer ártalmas lehet az egészségre, vagy a terméke nem felel meg a takarmánybiztonsági követelményeknek.
A fentiekről készült részletes útmutató ITT elérhető.
NAK / Pető Krisztina