Fiatal gazdálkodó

„A szaktanácsadás felkészülése a digitális korszakra” címmel 2020. október 5. és 6. között online konferenciát szervezett Lettországban az Európai Szaktanácsadói Szervezet (EUFRAS). A platformon megvitatták a mezőgazdaságot és az erdőgazdálkodást érintő kihívásokat, illetve az azokban rejlő lehetőségeket.


A résztvevők megállapították, hogy napjaink kihívásaira (pl. COVID19) tudásátadással az oktatás és a szaktanácsadás adhat megfelelő választ. Ezért elengedhetetlen a digitális és technológiai eszközök ismerete, aktív használata, amely a szaktanácsadókon keresztül juthat el a gazdálkodókhoz, erdőgazdálkodóhoz. A konferencia többek között olyan kérdésre kereste a választ, mint például, hogy a digitalizáció nagyobb mozgásteret és nagyobb kapacitást tud-e adni a szaktanácsadóknak, ugyanakkor ezzel csökkennek-e, elmaradnak-e a személyes konzultációk, így csökkentve az érintettekkel a közvetlen kapcsolatot, ami a szaktanácsolásban alapvető feladat.

Tom Kelly, az ír Mezőgazdasági és Élelmiszer-fejlesztési Hatóság tudásátadási részlegének (TEAGASC) vezetője a „Digitális tanácsadói megoldások globalizációja” címmel tartott előadást a témában. A professzor elmondta, elképzelése szerint a digitális megoldások globalizálhatóak, ami számos kihívással, ugyanakkor előnnyel is jár, ezért komoly kutatást és vitát érdemel a téma. Elmondta, hogy számos országban fejlődés tapasztalható a digitális technológiák és az adatkezelés területén (pl. Big Data). Az alkalmazások és kommunikációs technológiák használatával javult a helyi gazdálkodók termelékenysége és jövedelmezősége. Ezen eredmények elérésében a tanácsadók és a digitális szolgáltatók fontos szerepet játszottak a képzés, a tudásátadás, valamint az egyedi digitális eszközök és alkalmazások, szolgáltatások használatával.

Elhangzott, hogy digitális tudásszintbeli különbség (digitális „megosztottság”) a világon mindenütt jelen van, amit a tanácsadói és a gazdálkodói szervezetek is elismernek. Ennek feloldására először a tanácsadók digitális tudását kell fejleszteni oktatással, azért, hogy magasabb színvonalú, értékes szolgáltatást tudjanak nyújtani az ügyfeleiknek, a gazdálkodóknak. Manapság az általánosan elérhető alkalmazások használata a jellemző (pl. táblázatok, közösségi média, online terek, stb.). A keresletvezérelt felhasználói igény hiányzik, ezért a digitalizációban áttörést hozó, nagy beruházások elmaradnak.

Az Európai Szaktanácsadói Szervezet (EUFRAS) felismerte a szaktanácsadók fejlettebb digitális eszközhasználatában rejlő potenciált, amely jelenleg kiaknázatlan. Tom Kelly a H2020-as FAIRshare elnevezésű digitalizációs projekten keresztül mutatta be az ebben rejlő lehetőségeket. A projektnek két fő célja van: egy nyilvánosan hozzáférhető Agrár-Digitális Eszköztár (DATs), vagyis digitális megoldás-gyűjtemény létrehozása a nemzetközileg használt eszközökről és szolgáltatásokról, amely minden szaktanácsadó rendelkezésére áll, továbbá egy „élő laboratórium” létrehozása, amely lehetőséget ad a szakértőknek szerte Európában, hogy hozzáférjenek ehhez az online gyűjteményhez.

A NAK részvételével folyó FAIRshare projektben jelenleg 170 különböző nemzetközi szaktanácsadói esetet töltöttek fel a projektpartnerek (https://fairshare-pnf.eu/), amelyek révén a digitális eszközök bevetése különböző szaktanácsadói és gazdálkodási környezetekben lesz tesztelhető. Az esetlegesen felmerülő akadályokra folyamatosan keresik majd a megoldásokat. A projekt különös figyelmet fordít a hatékony kommunikációs módszerek megtervezésére szaktanácsadói körben, amelyekkel támogatni, ösztönözni tudják kollégáikat, illetve a gazdálkodókat. Ugyanakkor erős hálózatot hozhatnak létre egymás között, a digitális eszközök szélesebb és hatékonyabb kihasználásához, felhasználásához.

Tom Kelly azzal zárta előadását, hogy az elmúlt pandémiás hónapokban mindannyian tapasztaltuk a továbbfejlesztett digitális szolgáltatások, -eszközök, applikációk előnyeit, amelyek részben kiválthatják, de nem pótolhatják a személyes szaktanácsolást. Összességében megállapítható, hogy a digitális eszközök a szaktanácsadók, oktatók, és egyéb szakemberek munkáját nagyban segíti, értékes és biztonságos szolgáltatást nyújtva ezzel a gazdák részére.


Jakab Ágnes/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése