Korábban tájékoztattuk Önöket, hogy 2024-ben megalakult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Táplálkozástudományi Főosztályának koordinálásában működő „Élelmiszerközbeszerzések a közétkeztetésben” elnevezésű interszektorális munkacsoport.
A rendszeres munkacsoporti egyeztetések átfogó célja az volt, hogy a közétkeztetésben kínált élelmiszerek táplálkozás-egészségügyi szempontból kedvezőbb összetételűek legyenek, továbbá, hogy a táplálkozás-élettani szempontok az élelmiszer-közbeszerzési pályázatok elbírálása során hangsúlyosabban érvényesüljenek. Ennek elősegítésére a munkacsoport keretében egy útmutatót szeretnének összeállítani, első körben a tejtermékeket érintően, az élelmiszerközbeszerzés, az élelmezés és az élelmiszergyártás területén dolgozók számára.
A beérkezett vélemények részletes feldolgozása és harmonizálása megtörtént, valamint további kapcsolódó szakmai egyeztetésekre is sor került, melyek eredményeként idén új javasolt határértékeket alakítottak ki annak érdekében, hogy a jelenleg elérhető termékek nagyobb arányban meg tudjanak felelni azoknak.
Szeretnénk kérni a tejipari tevékenységet végző tagjaink visszajelzését arra vonatkozóan, hogy az új határértékek (csatolt táblázatban megtalálható) megfelelőek a termékek gyárthatóságát, ízprofilját illetően, illetve versenyképesek és piacképesek a hazai fogyasztók számára.
Kérjük véleményét legkésőbb október 7-ig küldje el az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
|
Élelmiszer alkategória neve |
Az NNGYK által javasolt, és az üléseken bemutatott határérték (g/100 g) |
Az egyeztetéseket követően kialakított |
1. |
Ízesített ivójoghurtok, joghurtitalok |
zsír: - |
n.r. |
2. |
Ízesített ivójoghurtok, joghurtitalok, édesítőszerrel |
zsír: - |
n.r. |
3. |
Ízesített joghurtok, zsírtartalom <5% |
zsír: - |
n.r. |
4. |
Ízesített joghurtok, zsírtartalom <5%, |
zsír: - |
n.r. |
5. |
Ízesített joghurtok, zsírtartalom ≥5% |
zsír: max. 6 |
zsír: - |
6. |
Ízesített kefirek, kefirkészítmények |
zsír: - |
n.r. |
7. |
Ízesített írókészítmények, íróitalok |
zsír: - |
n.r. |
8. |
Ízesített fermentált italok |
zsír: - |
n.r. |
9. |
Ízesített tejalapú italok |
zsír: max. 1,8 |
zsír: max. 3,4 |
10. |
Ízesített tejek |
zsír: max. 1,8 |
zsír: marad a max. 1,8 |
11. |
Ízesített tejek, édesítőszerrel |
zsír: - |
n.r. |
12. |
Grízdesszertek, tejberizsek |
zsír: max. 3 |
zsír: max. 6 |
13. |
Grízdesszertek, tejberizsek, édesítőszerrel |
zsír: - |
n.r. |
14. |
Pudingok és egyéb desszertek (pl. hab-, tejszínes-, tejes desszertek) |
zsír: < 4 |
zsír: max. 8 |
15. |
Pudingok és egyéb desszertek (pl. hab-, tejszínes-, tejes desszertek), édesítőszerrel |
zsír: max. 2 |
zsír: marad a max. 2 |
16. |
Natúr túródesszertek (pl. natúr túró rudik) |
zsír: max. 18 |
zsír: marad a max. 18 |
17. |
Natúr túródesszertek, édesítőszerrel (pl. natúr túró rudik édesítőszerrel) |
zsír: - |
n.r. |
18. |
Ízesített túródesszertek (pl. túró rudi epres töltelékkel) |
zsír: max. 17 |
zsír: max. 18 |
19. |
Ízesített túródesszertek, édesítőszerrel (pl. Brownie-ízű túró rudi, édesítőszerrel) |
zsír: - |
n.r. |
20. |
Krémtúrók |
zsír: max. 4 |
zsír: max. 10 |
21. |
Krémtúrók, édesítőszerrel |
zsír: - |
n.r. |
22. |
Tejes krémmel töltött sütemények, desszertkészítmények (pl. tejszeletek) |
zsír: < 29 |
zsír: max. 32 |
23. |
Camembertek |
zsír: max. 23 |
zsír: marad a max. 23 |
24. |
Feta-, krémfehérsajtok |
zsír: max. 20 |
zsír: max. 25 |
25. |
Félkemény sajtok |
zsír: max. 26 v. < 26 |
zsír: max. 26 |
26. |
Gomolyasajtok |
zsír: max. 25 |
zsír: max. 28 |
27. |
Grillsajtok |
zsír: max. 23 |
zsír: max. 25 |
28. |
Kemény sajtok |
zsír: max. 30 |
zsír: max. 32 |
29. |
Lágy mozzarella sajtok |
zsír: max. 19 |
zsír: marad max. 19 |
30. |
Mascarpone sajtok |
zsír: max. 40 |
zsír: marad max. 40 |
31. |
Natúr sajtkészítmények, sajtkrémek |
zsír: max. 23 |
zsír: max. 25 |
32. |
Ízesített sajtkészítmények, sajtkrémek |
zsír: max. 22 v. 23 |
zsír: max. 25 |
33. |
Natúr ömlesztett, kenhető sajtok, sajtkészítmények |
zsír: max. 14 |
zsír: max. 20 |
34. |
kategória új megnevezése: Ömlesztett, ízesített kenhető sajtok, sajtkészítmények |
zsír: max. 14 |
zsír: marad a max. 14 |
35. |
Ömlesztett sajtszeletek |
zsír: max. 18 |
zsír: max. 22 |
36. |
Vajkrémek |
zsír: max. 39 |
zsír: max. 40 |
37. |
a kategória új megnevezése: Fűszervajak |
zsír: - |
zsír: - |
38. |
a kategória új megnevezése: Tejtermék alapú szendvicskrémek (kivéve: sajtkrém, vajkrém) |
zsír: max. 30 |
zsír: marad a max. 30 |
39. |
Sózott vajak |
zsír: max. 80 |
A sózott vajak só- és zsírtartalmára vonatkozóan nem fogalmazunk meg mégsem specifikációt. Javasoljuk a natúr vajak beszerzését. |
40. |
Cottage cheese, túrókrémek |
zsír: max. 5 |
zsír: marad a max. 5 |
41. |
Körözöttek, körözött jellegű készítmények |
zsír: max. 12 |
zsír: max. 15 |
NAK Élelmiszeripari Igazgatóság