Élelmiszer-feldolgozás

A termékregisztráció célja a visszaváltási rendszerben részt vevő palackok adatbázisának létrehozása, a gépi visszaváltás műszaki-informatikai hátterének megalapozása.

Csak azon termékek visszaválthatósága biztosított 2024 január 1. után, amelyeket termékregisztrációra benyújtottak és az auditon megfeleltek. Minden, a kötelezően visszaváltási díjas rendszer (DRS) hatálya alá eső fogyasztói, közvetlen csomagolást regisztrálni kell, így minden olyan italterméket, ami: műanyag, fém, üveg alapanyagú, 0,1-3 liter közötti űrtartalmú, egyutas (nem újrahasználható), vagy többutas (újrahasználható). Kivételt képeznek: a tej és tejalapú italtermékek.

A partnerportálon történő adatmegadást követően mintaterméket kell küldeni (egyutas és többutas termékből is) a MOHU, valamint a visszaváltó automata gyártók számára, akik elvégzik a mintatermékek ellenőrzését és jóváhagyását.

Mi az a mock-up?

Van lehetőség arra, hogy egy termék elfogadhatósága még a gyártás előtt megállapítást nyerjen. Ennek módja az úgynevezett mock-up mintacsomagolással történő regisztráció. A mock-up mintacsomagolás nem más, mint a gyártani szándékozott végső termék minél pontosabb leképezése. Sok esetben egy új italtermék csomagolása (palackja, doboza), mindössze a címkében (doboz esetén festésben) tér el. Ilyen esetben a korábbi termék csomagolásának (címkével együtt), valamint az új (leendő) termék digitális címkedizájnjának megküldésével is megkezdhető az audit. Amennyiben a mock-up mintacsomagolás elfogadásra kerül, a gyártást követően, a forgalomba helyezés előtt a végső termékből is szükséges 1 db mintát küldeni a MOHU számára.

A termékregisztrációt tehát mock-up csomagolással, vagy korábbi regisztrációkor beküldött azonos csomagolásra hivatkozva lehet elvégezni (ez lehet saját, de más gyártó által rendszerbe regisztrált termékcsomagolás is). Ezutóbbi esetén ki lehet váltani a 8 darabos (többutas termék esetében a 2 darabos) mintaküldést, mivel ekkor csak címke- vagy palásttervet kell a MOHU részére eljuttatni (plusz forgalomba hozatal előtt az ellenőrzés miatt 1 darab végleges terméket).

Újdonságok:

 • Továbbiakban már nem csak a GTIN-8 és GTIN-13, hanem az általában Európán kívül használt GTIN-12 és GTIN-14 azonosítóval rendelkező termékek regisztrációja is kezdeményezhető a Partner Portálon.
 • Az üveg csomagolásoknál 345 milliméterről 370 milliméterre módosult a visszaváltó automaták által elfogadható maximális magasság értéke.

 

További bővebb információkat a MOHU Dokumentumtár tartalmaz.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám