Amikor az értékesítés nem közvetlenül történik, akkor a kistermelői és kisüzemi élelmiszert előre kell csomagolni. Az élelmiszer csomagolásának biztosítania kell a szállításhoz szükséges élelmiszer-biztonsági követelményeket. Azonban a csomagolásnak sok egyéb szerepe is van, például a termékvédelemben, a környezetvédelemben, az információátadásban, és a fogyasztói tájékoztatásban is egyszerre.
A csomagolás célja a termékminőség fenntartása, a termeléstől az ellátási láncon keresztül a végfogyasztóig történő eljutásig. A csomagolás funkcióját tekintve arra hivatott, hogy a terméket megóvja a külső behatásoktól például a szállítás során fellépő különféle klimatikus, mechanikus igénybevételektől. A csomagolóanyag a termék tulajdonságait nem változtathatja meg, így meg kell előzni, illetve minimális szintre kell csökkenteni minden olyan tényezőt a termeléstől az ellátási lánc végéig, amely változást okozhat a termék minőségében.
Az egyik legfontosabb feladat tehát a termékvédelem, melyet különböző záróképességet (párazárás, aromazárás, gázzárás) biztosító alapanyag felhasználásával tudnak elérni. A megfelelően megtervezett és alkalmazott csomagolás teljesíti a fent leírt kritériumokat, tehát az elkészített, becsomagolt és eladásra szánt élelmiszer minőségi és mennyiségi paraméterei nem változnak. A csomagolás védelmezési funkciója kettős értelmezéssel bír, azaz például az egyes erősen aromás, magas szagterhelésű termékek szállítmányozása, illetve raktározása során megóvja a felhasználót a nemkívánatos hatásoktól. A megfelelően megválasztott csomagolóanyag tehát hosszabb eltarthatóságot biztosít a termékeknek, és ezáltal az élelmiszerpazarlást is képes mérsékelni.
A csomagolóanyagot gyártó cégek kötelezettséget vállalnak azért, hogy a csomagolóanyagból semmilyen anyag ne juthasson bele a becsomagolt élelmiszerbe. Ennek biztosítására kioldódási laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.
A csomagolóanyag gyártók gőzerővel dolgoznak a különböző modern és fenntartható csomagolóanyagok fejlesztésén, amelyeket az Európai Unió Parlament és Tanács PPWR szabályozása ír elő. Ennek célja a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentése, az újrahasznosíthatóság előtérbe helyezése, valamint a kiterjesztett gyártói felelősség követelményeinek betartatása. A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) a márkatulajdonosok által termékeik csomagolásáért fizetett pénzügyi hozzájárulás a begyűjtés, a válogatás és az újrahasznosítás nettó költségeinek fedezésére. Az újrahasznosíthatónak tervezett csomagolásnak kedvezőbb lesz az EPR díja.
A csomagolás további célja az információátadás. Alapvető követelmény, hogy a termékről fontos információkat tudjunk meg a csomagoláson keresztül. A csomagolóanyag újrahasznosíthatóságáról is fel kell tüntetni bizonyos információkat, az úgynevezett újrahasznosítási kódok segítségével. Ezzel a támogatással ugyanis a fogyasztó képessé válik annak eldöntésére, hogy az adott csomagolóanyagot melyik szelektív szemetesbe kell gyűjteni. Az új uniós irányelv szerint előtérbe kerülnek a (4) LDPE (polietilén) és az (5) PP (polipropilén) jelölések, ugyanis ezek az elsődlegesen alacsony energiabefektetéssel újrahasznosítható alapanyagok.
A jól megtervezett csomagolás promócióra is alkalmas, megkülönbözteti a termelő készítményét másokétól és tájékoztatja a fogyasztót az összetételről, a termelőről, a minőségmegőrzési időről, tárolási módról, ezáltal lehetővé teszi, hogy az áru a termelő személyes jelenlétét nem igénylő, más értékesítési csatornán pl. csomagküldő kereskedelem útján is értékesíthető legyen.
További részletek a csomagolóanyagokról itt találhatók.
A cikksorozat megjelent részei:
- Csomagolóanyagok felhasználási területei kisüzemi élelmiszer-előállítóknak - A csomagolóanyag választás lehetőségei – 1. rész
- Csomagolóanyagok felhasználási területei kisüzemi élelmiszer-előállítóknak - A csomagolóanyag fajtái és bemutatásuk – 2. rész
Forrás: Krajcárpack
NAK / Szomi Edina