REL együttműködés

Pécsre érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Helyi termék rendezvénye. A baranyai megyeszékhelyen a közel száz érdeklődőt Rittlinger József, a NAK vármegyei elnöke köszöntötte.

Beszédében elmondta, hogy ezelőtt 10 évvel a térségben még alig foglalkoztak helyi és kézműves termék előállításával az emberek, most pedig örömmel látja, hogy teltházzal zajlik ez a rendezvény is. Kiemelte a fiatalok szerepét az agráriumban, akik egyre nagyobb számban vállalnak szerepet a családi gazdaságokban.

Dr. Horváth Zoltán, Baranya vármegye főispánja házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, és örömmel tájékoztatta őket arról, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Vidékfejlesztési Program keretéből számos településen épültek piacterek, és nyíltak helyi piacok, melyek működése sikeres a vármegyében. Aktív gazdálkodóként érti és érzi a termelők problémáit, és biztosította őket együttműködéséről a támogatási és pályázati kérdéseik esetén.

A mai napon is színvonalas, hasznos előadásokat hallhattak a résztvevők. Dr. Rományi Béla osztályvezető az élelmiszergazdaság sajátosságairól, fejlődési lehetőségeiről tartotta meg előadását, mely ismertette a 2014-2020-as időszak eredményeit, a COVID világjárvány során végzett felmérések eredményeit, valamint a magyar EU elnökség időszakában várható, élelmiszerelőállítókat érintő tevékenységeket. Előadásában felhívta figyelmét a www.magyarelelmiszterkonyv.hu oldalra, mely a hazai forgalmazású élelmiszerek és élelmiszer-összetevők csoportjainak, illetve egyes élelmiszereknek a minőségére, biztonságára és jelölésére, valamint vizsgálatuk során alkalmazandó módszerekre vonatkozó szabályozások gyűjteménye. A Magyar Élelmiszerkönyv célja, hogy iránymutatást adjon a gyártóknak, és tájékoztatást a lakosságnak az elvárt, megbízható minőségű termékekről, azok összetételi jellemzőiről, tisztességes gyártási gyakorlatukról és az ellenőrzésük során alkalmazandó vizsgálati módszerekről.

A NÉBIH osztályvezetői, dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth Dávid a Kistermelői rendelet által biztosított lehetőségekről és korlátozásokról, a termékek piacra jutásának és feldolgozásának feltételeiről tartották meg előadásukat.

A Kislépék Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin az aktuális helyi termék trendekről, az értékesítés lehetőségeiről, a Rövid Ellátási Láncok hazai és nemzetközi jó példáit ismertette a hallgatósággal, majd az előadások során Szegedyné dr. Fritz Ágnes zárta, aki a helyi élelmiszerjelölés rejtelmeibe vezette be a termelőket.

A rendezvény során a Kormányhivatal aulájában helyi termelők számára biztosítottunk bemutatkozási lehetőséget, valamint a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyről kaphattak információt az érdeklődők a NÉBIH munkatársaitól.

Pécsen és a rendezvénysorozat többi állomásán is megismerhetjük a miskolci Hagyó Kft. borászati, söripari, lepárló- és gyümölcsfeldolgozó berendezéseit, melyek kisgazdaságok és közösségek számára ideálisak.

 

Forrás: MNVH

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám