REL együttműködés

2022. november 10-én Kaposváron került megrendezésre a II. REL Expo és Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kislépték Egyesület közös szervezésében.

A szakkiállítás és szakmai fórum a tavaly Gödöllőn megtartott esemény után második alkalommal biztosított lehetőséget az információcserére és konzultációra a rövid ellátási láncban érintett szereplők, termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, valamint az önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők stb. számára.

Az esemény kiállítói széles körben mutatkozhattak be, lehetőségük volt tanácskozni, új üzleti kapcsolatokra szert tenni, illetve tapasztalatot cserélni egymással. A konferencia résztvevői vezetett kiállítói bemutatás keretében két tematika mentén - Helyi termék, termelés, agroturisztika valamint Feldolgozás, logisztika, csomagolás, higiénia  - ismerkedhettek a portékákkal.

A túrák kiinduló pontja Kamarai stand volt a, ahol a „Helyi termék” kiadványunkkal, illetve általános információkkal láttuk el az érdeklődőket.

A kiállítók között jelen voltak kisebb, illetve kézműves élelmiszer-előállítók, a rövid ellátási láncot működtető, segítő önszerveződő közösségek: kosár, szatyor közösségek, amelyek önkéntes alapon szerveződő csoportokként működnek és amelyekben a helyi élelmiszer-feldolgozók és a vásárlók közvetlen kapcsolatba kerülnek. Több olyan civil szervezet, Leader csoport és klaszter is jelen volt, mely a kistermelők termékek értékesítésére keresnek lehetőségeket, termelői összefogásuk termelői piacszervezésben, hálózatépítésben, képzések szervezésében, intenzív marketingben és forrásszerzésben nyilvánul meg.

Az ország több területéről érkező szociális szövetkezetek is bemutatták termékeiket és tevékenységüket, amely főleg az értékesítési folyamatok összefogását jelenti, így segítve a termelőket, alkotókat, hogy koncentrálhassanak a termékek elkészítésére, gyártására.

Az esélyegyenlőség is figyelmet kapott az eseményen, bemutatkoztak szociális farmok is, melyek egyike egy eredeti állapotában helyreállított 2 holdas parasztportán valósította meg, gyönyörű természeti és műemléki környezetben sérült emberek és hozzátartozóinak segítését. Egy másik élménygazdaságában a felelős állattartást mutatták be, ahol a közösségi kertet közösen gondozzák a helyi óvodásokkal.

A turisztikai kínálat is megjelent a rendezvényen, hisz a turizmus elválaszthatatlan része a vidéknek és a helyi termékek és szolgáltatások megismertetésének. Itt többek között olyan szereplők voltak jelen, mint a Natúrparkok, valamint a falusi-, az öko- és aktív turizmus népszerűsítésére alakult szervezetek.

A rendezvényen jelen voltak weboldal fejlesztők, akik tevékenységükkel segítik a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé illetve tanácsadó cégek, amelyek gyakorlati és versenyképes tudást biztosítanak pl. az élelmiszeripari technológiafejlesztés és a termékfejlesztés, élelmiszerbiztonság, az élelmiszerjog, területén. Emellett környezetbarát csomagolástechnológiákkal, családi nyomdával, kisüzemi gépek szállítójával és dobozközösséggel is megismerkedhettünk, utóbbinál a cél az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt egyszer használatos dobozok kiváltása.

Az esemény egyik kiemelt témája a gomba volt, mint alapanyag emellett a gombafogyasztás ösztönzése. Ehhez kapcsolódóan gomba fókuszú workshopot is szerveztek, illetve számos kiállítót is láthattunk.                           

A kiállítással párhuzamosan különböző szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke nyitotta meg a konferenciát, beszédében Nagy István Agrárminiszter, az esemény védnökének köszöntő gondolatait tolmácsolta és kiemelte, hogy az élelmiszerellátás biztosítása, a magyar családok megfelelő minőségű élelmiszerhez juttatása nemzetbiztonsági kérdés. Madarász Zoltán, a NAK Somogy megyei elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi termelőtől történő vásárlással a fogyasztó a helyi gazdaságot támogatja, segíti a megélhetésüket, egyben elismeri munkájukat.

Szó volt élelmiszeripari és táplálkozástudományi trendekről, a vidéki térségek szociális fejlesztéséről és az alternatív élelmiszerrendszerekről, valamint azon értékláncokról, amelyek a lokalitást helyezik előtérbe. A kicsik számára is szükség van a megújulásra, így előtérbe került a digitalizáció és az innováció is. Szintén izgalmas kérdés napjainkban a fogyasztók körében kivételesen népszerű kosárközösségek működése. Egyik workshop keretében arról beszélgettek a részvevők, hogy milyen szintű közösségi összefogásra van szükség ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés működőképes legyen.

Az esemény fő üzenete, hogy az összefogás, az információ gyűjtés valamint a megfelelő tájékoztatás nagy szerepet játszik a gazdálkodók és a többi REL szereplő szerteágazó feladataiban és döntéseik meghozatalában.

A kiállítókról részletesebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://kisleptek.hu/hirek/rel-expo/ii-rel-expo-es-konferencia-kiallitok/

Tószegi-Faggyas Katalin NAK

Képek: Szalay György NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése