REL együttműködés

2022. november 10-én Kaposváron került megrendezésre a II. REL Expo és Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kislépték Egyesület közös szervezésében.

A szakkiállítás és szakmai fórum a tavaly Gödöllőn megtartott esemény után második alkalommal biztosított lehetőséget az információcserére és konzultációra a rövid ellátási láncban érintett szereplők, termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, valamint az önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők stb. számára.

Az esemény kiállítói széles körben mutatkozhattak be, lehetőségük volt tanácskozni, új üzleti kapcsolatokra szert tenni, illetve tapasztalatot cserélni egymással. A konferencia résztvevői vezetett kiállítói bemutatás keretében két tematika mentén - Helyi termék, termelés, agroturisztika valamint Feldolgozás, logisztika, csomagolás, higiénia  - ismerkedhettek a portékákkal.

A túrák kiinduló pontja Kamarai stand volt a, ahol a „Helyi termék” kiadványunkkal, illetve általános információkkal láttuk el az érdeklődőket.

A kiállítók között jelen voltak kisebb, illetve kézműves élelmiszer-előállítók, a rövid ellátási láncot működtető, segítő önszerveződő közösségek: kosár, szatyor közösségek, amelyek önkéntes alapon szerveződő csoportokként működnek és amelyekben a helyi élelmiszer-feldolgozók és a vásárlók közvetlen kapcsolatba kerülnek. Több olyan civil szervezet, Leader csoport és klaszter is jelen volt, mely a kistermelők termékek értékesítésére keresnek lehetőségeket, termelői összefogásuk termelői piacszervezésben, hálózatépítésben, képzések szervezésében, intenzív marketingben és forrásszerzésben nyilvánul meg.

Az ország több területéről érkező szociális szövetkezetek is bemutatták termékeiket és tevékenységüket, amely főleg az értékesítési folyamatok összefogását jelenti, így segítve a termelőket, alkotókat, hogy koncentrálhassanak a termékek elkészítésére, gyártására.

Az esélyegyenlőség is figyelmet kapott az eseményen, bemutatkoztak szociális farmok is, melyek egyike egy eredeti állapotában helyreállított 2 holdas parasztportán valósította meg, gyönyörű természeti és műemléki környezetben sérült emberek és hozzátartozóinak segítését. Egy másik élménygazdaságában a felelős állattartást mutatták be, ahol a közösségi kertet közösen gondozzák a helyi óvodásokkal.

A turisztikai kínálat is megjelent a rendezvényen, hisz a turizmus elválaszthatatlan része a vidéknek és a helyi termékek és szolgáltatások megismertetésének. Itt többek között olyan szereplők voltak jelen, mint a Natúrparkok, valamint a falusi-, az öko- és aktív turizmus népszerűsítésére alakult szervezetek.

A rendezvényen jelen voltak weboldal fejlesztők, akik tevékenységükkel segítik a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé illetve tanácsadó cégek, amelyek gyakorlati és versenyképes tudást biztosítanak pl. az élelmiszeripari technológiafejlesztés és a termékfejlesztés, élelmiszerbiztonság, az élelmiszerjog, területén. Emellett környezetbarát csomagolástechnológiákkal, családi nyomdával, kisüzemi gépek szállítójával és dobozközösséggel is megismerkedhettünk, utóbbinál a cél az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt egyszer használatos dobozok kiváltása.

Az esemény egyik kiemelt témája a gomba volt, mint alapanyag emellett a gombafogyasztás ösztönzése. Ehhez kapcsolódóan gomba fókuszú workshopot is szerveztek, illetve számos kiállítót is láthattunk.                           

A kiállítással párhuzamosan különböző szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke nyitotta meg a konferenciát, beszédében Nagy István Agrárminiszter, az esemény védnökének köszöntő gondolatait tolmácsolta és kiemelte, hogy az élelmiszerellátás biztosítása, a magyar családok megfelelő minőségű élelmiszerhez juttatása nemzetbiztonsági kérdés. Madarász Zoltán, a NAK Somogy megyei elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi termelőtől történő vásárlással a fogyasztó a helyi gazdaságot támogatja, segíti a megélhetésüket, egyben elismeri munkájukat.

Szó volt élelmiszeripari és táplálkozástudományi trendekről, a vidéki térségek szociális fejlesztéséről és az alternatív élelmiszerrendszerekről, valamint azon értékláncokról, amelyek a lokalitást helyezik előtérbe. A kicsik számára is szükség van a megújulásra, így előtérbe került a digitalizáció és az innováció is. Szintén izgalmas kérdés napjainkban a fogyasztók körében kivételesen népszerű kosárközösségek működése. Egyik workshop keretében arról beszélgettek a részvevők, hogy milyen szintű közösségi összefogásra van szükség ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés működőképes legyen.

Az esemény fő üzenete, hogy az összefogás, az információ gyűjtés valamint a megfelelő tájékoztatás nagy szerepet játszik a gazdálkodók és a többi REL szereplő szerteágazó feladataiban és döntéseik meghozatalában.

A kiállítókról részletesebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://kisleptek.hu/hirek/rel-expo/ii-rel-expo-es-konferencia-kiallitok/

Tószegi-Faggyas Katalin NAK

Képek: Szalay György NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám