REL együttműködés

Napjaink fontos kérdése az élelmiszer-ellátási láncok működése, melyet mi sem bizonyított jobban, mint az elmúlt években tapasztalt pánikvásárlások, átmenetileg üres polcok, vagy újszerű érintkezésmentes vásárlási felületek megjelenése. A fogyasztóknak mára meghatározó csoportja fordul a helyi alap-élelmiszereket ellátó csatornák felé, ami a Rövid Élelmiszer-Ellátási Lánc (REL) használatára ösztönzi a termelőket is.

A termelőket a jobb jövedelmezőség, míg a fogyasztókat a megbízhatóság és a termékek frissessége motiválja. A REL lényege, hogy minőségi élelmiszerekhez jussanak a fogyasztók közvetlenül, vagy minél kevesebb köztes szereplő bevonásával, ami több szempontból is előnyös. A helyi termékek megvásárlásával támogatjuk a helyi termelőket, élelmiszer feldolgozókat, akik szintén helyben költhetik el nyereségüket. A fogyasztók pedig közelebb kerülhetnek a termeléshez, a természethez, továbbá biztonságos, hazai gazdaságból kikerülő termékekhez jutnak. Ha közvetlenül az előállítótól vásároljuk meg az élelmiszert, úgy informálódni tudunk annak hátteréről, kialakul egy kölcsönös bizalmi kapcsolat. Amit a fogyasztó ismer, abban bízik, de a helyi termékek iránti bizalmat sok minden alakíthatja, befolyásolhatja: a termelés, élelmiszer-előállítás módja és technológiája, az alapanyagok származása, minőségi jellemzői, a termelő-, előállító személye vagy akár már a meglévő tapasztalat.

Azonban ma már nem elég csak termelni és azt a piacra vinni. A piacon maradás komoly kihívások elé állítja a gazdálkodókat és élelmiszer-előállítókat, akik kénytelenek követni a legújabb trendeket. Egyre több új igény fogalmazódik meg a vásárlók részéről, mint a kártyás fizetés, házhozszállítás lehetősége, az alternatív élelmiszerek és kényelmi termékek elérhetősége vagy épp a környezetbarát csomagolási módszerek alkalmazása. A vendéglátás és a közétkeztetés is mind inkább igényli a helyi alapanyagokat, amik újabb elvárásokat támasztanak a termelők felé.

A termeléssel, feldolgozással, értékesítéssel marketinggel és a kereskedelmi gyakorlat trendjeivel kapcsolatos új ismeretekre, képzésekre a legtapasztaltabb termelőknek is szükségük van, hogy a termékkínálatukat, szolgáltatásaikat és ezzel a vásárlói kört is bővíteni tudják. Számtalan platform, informatikai szolgáltató segíti a termelőket az online számlázás-fizetés és értékesítés, sőt a 0 kilométeres logisztika bevezetésében. Új képzési programok is támogatják az élménygazdaságok, REL szervezők munkáját és a kamara is biztosít a gazdálkodók részére ismeretátadást.

A kapcsolódó témákról és megoldásokról kaphatnak betekintést a II. REL EXPÓ-n, amely 2022. november 10-én Kaposváron, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán kerül megrendezésre a Kislépték Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében. A szakkiállítás és szakmai fórum információt és konzultációs lehetőséget biztosít a REL-ben érintett szereplők, termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, kosárközösségek, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, valamint az önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők számára.

További információ a rendezvényről a Kislépték honlapján található.

REGISZTRÁCIÓ.

NAK/ Tószegi-Faggyas Katalin, Kislépték/ Nagy Viktória

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése