Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásával kapcsolatosan esetlegesen felmerülő, nem fertőző eredetű betegségek kockázatainak mértékéről, valamint az összefüggések bizonyosságáról osztanak meg gondolatébresztő információkat.

A vörös és a feldolgozott húsok fogyasztásával összefüggő, nem fertőző eredetű betegségek kockázata – a kockázat nagysága, bizonyossága és összefüggései

A hús ősidők óta az emberi táplálkozás alapját képezte, mivel az kiváló minőségű fehérjét és biológiailag hozzáférhető mikrotápanyagokat kínál. Ennek ellenére az étrendi ajánlások egyre inkább ellenzik a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztását, mivel azok állítólagosan összefüggésbe hozhatók az elhízással és az olyan nem fertőző eredetű betegségekkel, mint például a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések. A bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy amennyiben a napi beviteli mennyiség nem haladja meg a 20-75 gramm közötti értéket, úgy valószínűleg biztonságos ezen termékek fogyasztása és hogy a magasabb beviteli szintek is mindössze a teljes kockázat jelentéktelen növekedését eredményezhetik. Ezenfelül a legkorszerűbb GRADE-elemzés szerint a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztása és az egyes, fent említett betegségek közötti összefüggések tekintetében a bizonyítékok bizonyossága, biztonságossága alacsony vagy nagyon alacsony, és azokat az elfogultság, a torzítások és egyéb zavaró tényezők potenciálisan befolyásolhatják.

Fotó: ELV - Meat consumption and disease risk

Az optimális húsbeviteli szintek a genetikai, a nemi, az életkorbeli, az egészségügyi állapotbeli, a táplálkozásbeli és életmódbeli különbségek miatt eltérőek. Egyes csoportoknak például több húsból származó hemvasra van szükségük, míg mások vastúlterhelésben szenvedhetnek. A kockázatértékelésnek figyelembe kellene vennie a húsfogyasztás gyakoriságát, a feldolgozási és elkészítési módszereket, valamint az étrendi kölcsönhatásokat is. A húsfogyasztás és a betegségek kockázata közötti kapcsolat nem egydimenziós és kezdetben talán nem is okozati. A káros összefüggések gyakran eltűnnek, ha a fogyasztás az egészséges étrend részét képezi, ami arra utal, hogy a kockázat inkább általánosságban a táplálkozás egészségességétől függ, mint a húsnak az étrendben való jelenlététől.

Összességében a rendelkezésre álló legjobb bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a vöröshúsfogyasztást egészségügyi okokból csökkenteni lenne szükséges a jelenlegi átlagos lakossági fogyasztási szinthez képest. Az étrendi iránymutatásoknak ehelyett az egyéni igényekhez igazított egészséges étkezési szokásokra kellene összpontosítaniuk. A vörös hús létfontosságú mikrotápanyag-forrás és nem könnyen helyettesíthető növényi alapú alternatívákkal. A húsfogyasztás csökkentésére irányuló ajánlásoknak figyelembe kell venniük az olyan lehetséges kockázatokat is, mint a vashiányos vérszegénység, a szarkopénia, azaz az izomerő- és izomtömeg-csökkenés, valamint az alultápláltság. Ezért, figyelembe véve az egyéni különbségeket és az étrendi összefüggéseket, a vörös és feldolgozott húsok előnyeinek és ártalmainak átfogó elemzése elengedhetetlen.

 

Javasoljuk, hogy olvassák el a témában az Animal Frontiers lapban megjelent, Bradley Johnston, Stefaan De Smet, Frédéric Leroy, Andrew Mente, Alice Stanton szerzőktől származó, angol nyelvű, „ Non-communicable disease risk associated with red and processed meat consumption - magnitude, certainty, and contextuality of risk?“című dokumentációt, valamint a „Húsfogyasztás és a cukorbetegség - A félretájékoztatás nem szűnik meg” címmel korábban megjelentett cikkünket.

 

Javasoljuk továbbá, hogy nézzék meg a témában nemzetközi szakértőkkel készített, magyar nyelvű felirattal elállott, a Tények/Tévhitek - Állattenyésztés videó aloldalunkon közzétett alábbi videókat is:

Rák, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek. A vörös hús a probléma?

Mennyi vörös húst fogyasztunk?

Global Burden of Disease 2019: a tudósok által azonosított problémák és ellentmondások

Az állati eredetű élelmiszerek elégtelen bevitelének kockázata a gyermekekre nézve

Honnan származik a húsellenes narratíva?

A hús és a változó társadalmi paradigma: a tudományos input bővítése

Mindenevőként minden táplálkozási szükségletünket ki kell elégítenünk

A táplálkozástudomány figyelmen kívül hagyásának veszélyei

 

Forrás: ELV - Meat consumption and disease risk

 

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám