Mezőgazdasági termelés

Véget ért a parlamenti útja az (Élőállat Exportról szóló) Állatjóléti Törvényjavaslatnak. A történelmi jelentőségű szabályozó megtiltaná a lovak, és más haszonállatok vágási vagy hízlalási célú szállítását. A folyamatban lévő ügyről már korábban is beszámoltunk a NAK portálon.

A Parlament május 14-én a harmadik, egyben utolsó olvasatban fogadta el a szabályt, így már csak a királyi hozzájárulásra van szükség, hogy a törvény életbe lépjen.

A közelmúltban megmentett „Dover 26” esete (a csoport elnevezése alatt azokat a fellelt lovakat és pónikat kell érteni, amelyek némelyikét szinte bizonyosan Európában vágásra szánták) rávilágít az új jogszabály erőteljes végrehajtásának kritikus szükségességére. Ezeket az állatokat egy túlterhelt és koszos szállítójárművön találták Doverben – a 26 állatból pedig csak 19 volt exportra jelentve. Több állat is alkalmatlan volt az utazásra, voltak köztük vemhes kancák, nyers csikók és egy súlyosan ízületi gyulladásos kanca, aki eutanáziát igényelt. Legalább egy állat fertőzött volt lóinfluenzával, ami azt mutatja, hogy a csempészett állatok jelentős biológiai biztonsági kockázatot jelentenek.

„A mai nap egy meghatározó pillanat a közel évszázados munkánkban. A törvény elfogadása biztosítja, hogy egyetlen lovat, pónit vagy szamarat se exportáljanak jogszerűen Nagy-Britanniából vágásra és bár ez óriási előrelépés, még sok mindent kell elérni a lófélék szigetországból történő illegális exportja elleni hatékony küzdelem érdekében. Ezek a tervezett eredmények az új törvény hatékony végrehajtásán és a lófélék teljes nyomon követhetőségén fognak múlni és alig várjuk, hogy a Defra-val együtt dolgozhassunk ennek elérése érdekében. A 21. században ostobaság, hogy a lovak azonosítása még mindig papíralapú rendszeren alapul, amely egyszerűen nyitott ajtót biztosít a lócsempészek számára.” Mondta Roly Owers, a World Horse Welfare vezérigazgatója.

 

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám