Mezőgazdasági termelés

Sok tanulsággal szolgált ez az év is, gondoljunk csak a lisztharmatokra. Az idei forró aszályban is életben maradtak, szaporodtak, sőt a nyár végén megjelenő esőkben még erősödött is a fertőzésük, pl. a szőlőn.

Az Otelló tőke levelein a nyáron alig mutatkozott a lisztharmat és a fürtök is egészségesek maradtak. A mai fotón viszont már az egész levélfelületre kiterjedő, azt a gombafonalaival szürkén beborító telepét láthatjuk.

A másik fénykép 2012-ben készült ugyanazon a növényen. Ebben az évben már 09.21-én megjelentek a levélen azok az apró göbök, melyek belsejében bújnak meg a tavaszi fertőzést indító ivaros spórák. A sárga színűek még éretlenek, ezeket még permetezéssel gyéríthetjük. Idővel vastag falúvá és feketévé alakulnak. Ezek már kibírják a növényvédőszereket és a hideget is. A göböcskék (kazmotéciumok) az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, támberendezésre és tavasszal innen lövik ki a fertőzést beindító spóráikat.

Szüret után, még lombhullás előtt, az Otelló szőlősgazdájának is érdemes felvenni a permetezőgépet és elvégezni a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást, mellyel már tehát a jövő évi termést védi. Több kombinált készítmény is engedélyezett, pl. a poliszulfidként és paraffinolajat tartalmazók. Egy kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú gombaölő is szépen letisztítja a lisztharmatos leveleket. Tehát most még érzékenyek a kazmotéciumok, elpusztíthatjuk, szó szerint lemoshatjuk ezeket a gombaképleteket. Ne feledjék, hogy nem a szomszédból, hanem elsősorban a saját tőkénkről támad tavasszal a lisztharmat. Mindenki a saját lisztharmatáért felelős!

 

Kép: Szőlő lisztharmat, lisztharmat kazmotéciumok

Lassan fel kell készülnünk a cserepes dísznövények betárolására is. Csak a pajzstetűtől, a levéltetűtől, az atkától és a gombabetegségektől mentes növényeket szabad teleltetni. A tároló helyiségben tovább szaporodhatnak, sőt terjedhetnek is a felsorolt károsítók. Kényelmes eljárás az acetamipridet tartalmazó rovarölővel végzett beöntözés. Az előírt töménységgel dolgozzanak. Csak a szabadba kivitt növényeknél alkalmazzák, így megakadályozhatjuk a kipárolgásból eredő estleges mérgezéseket. Tegyünk a cserepek alá tálat, és tartsuk távol a háziállatokat.

Az atkák szívogatásától egyöntetűen fakulnak, szürkülnek a leander levelei. Az atkák nem rovarok, őket nem pusztítja el az acetamiprid. Ellenük többször, váltogatott atkaölőszerekkel permetezzenek. Tavaly óta III. kategóriásak maradtak a hexitiazoxból, a fenpiroximatból, a bifenazatból és az abamektinből készült atkaölők. Tapadásfokozó segédanyagot is tegyenek a viaszos vagy szőrös levelű dísznövények permetlevébe. Ha csak néhány cserepes dísznövényünk van, akkor a kézi tisztogatás is segíthet.

Kép: Leander levélen atka szívogatás kárképe

A kerti madarak hasznáról már többször írtam. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, a mikor és mivel etethetünk kérdésekre is választ kaphatunk. Eddig máshogy tudtam és a korábbi években Önöknek is máshogy javasoltam! Számomra is új információ volt Az etetés folyamatosságáról szóló fejezetük. Érdemes elolvasni, még nem késtünk el az etetőtálak és a cinkegolyók kihelyezésével.

Többször utaltam az ÖMKI munkájára, a honlapjukra. A házikerteseknek írt és ingyenesen letölthető kiadványaikra, a biotermesztők számára átalakított növényvédelmi felhívásainkra, a hírleveleikre. Szeptember 30-án a kutatóikkal együtt én is részt veszek a Kutatók Éjszakája programban. Az óbudai Selyemgombolyító műemlék épületében, este 6 és 8 óra között várjuk Önöket, többek között a talajos, a szőlészeti, a kertészeti, a komposztálási, az ősgabonás, az állattenyésztési és a növényvédelmi „állomásokon”.

Zsigó György, NMNK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése