Mezőgazdasági termelés

Egy év kihagyással a vírus járvány miatt, idén újra megrendezésre került a szakma által nagyon várt és népszerű Tordasi Kajszi tanácskozás és fajtabemutató szakmai rendezvény, mely a NAK – NÉBIH közös szervezésében valósult meg.

A szakmai programot szervezők, nagyon nehéz helyzetbe kerültek, azon keresztül, hogy az idei évben a tavaszi virágzáskori fagyos napok a hazai kajszi ültetvényeket és így a Nébih Tordasi Fajtakísérleti ültetvényét is 80% körüli fagykárral sújtotta. A helyzetet tovább tetőzte, hogy a rendezvény napja előtt 60 millimétert meghaladó csapadék hullott az fajtakísérleti ültetvényre, így a metszési gyakorlati bemutató, és az ültetvénybejárás eleve kérdéses volt.

A szervezők ennek ellenére elhivatottak voltak, a szakmai programokat úgy állították össze, hogy az adott időjárásnak megfelelően, melynek vezérvonal a tavaszi fagykár kérdésköre volt, valamennyi fontos témakört átfogóan érintsen. Az elhivatottság nem csak a szervezők, de a nagy létszámban megjelent az előadások iránt érdeklődő szakmai résztvevők elhivatottságát is igazolta a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére.

A rendezvény moderátora Komma László a NAK kertészeti szakértője volt, aki felvezetőjében az időjárási anomáliára való tekintettel a szenvedély a szerelem és egy többezer éves ősi kínai kertész közmondás mottójával indította útjára a Tordasi kajszi tanácskozást és fajtabemutatót. A rendezvény résztvevőit Dr. Oravecz Márton úr a Nemzeti élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal elnöke köszöntötte, és beszédében kiemelte, hogy a kajszi termesztést is érintő termesztéstechnológiai változásokra fel kell készülni. A NAK részéről Zászlós Tibor úr mezőgazdaságért felelős alelnök köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte, hogy a gazdákat kézen kell fogni és minden segítséget meg kell adni, hogy munkájukat eredményesen tudják végezni, és ezért van és lesz a rendezvény, hogy a gyakorlati tudás átadható legyen.

Első előadóként Peter Hilsendegen úr az Oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Központ Igazgatója a Technológiák kajszi ültetvények termésbiztonságának és növényegészségügyi állapotának javítására címmel tartott nagyon átfogó és újdonságokat bemutató előadást. Előadásában bemutatta a legfontosabb fagyvédelmi eljárásokat, az összehasonlító vizsgálatokat, különböző hatóanyagok, készítmények használatát a fenológiai fázisokban, melyekkel a fagykárosodást és a növényegészségügyi problémákat mérsékelni lehet.

Második előadóként Palesits Zsolt urat a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnökét hallgathattuk, aki a „Körpiros” kajszik és kajszi alanyok, Trendek és fajták. Ez a jövő? címmel tartott előadást. Előadásában bemutatta a termesztői igényeket, érési idő szerinti körpiros kajszi újdonságokat és azok legfontosabb értékmérő tulajdonságaikat. Kitért a hazai és a fontosabb kajszitermesztő országokban használt alanyfajtákra személyes tapasztalataival kiegészítve.

Harmadik előadóként Szentpéteri Tamást a Fruttamas Kft. vezetőjét és szaktanácsadója tartott előadást Intenzív kajsziültetvények Észak-Olaszországban címmel. Előadásában jellemezte az olaszországi kajszitermő régiókat, a fajta az alany a koronaforma megválasztását és a térállás meghatározását. Kitért a koronakialakítás lépéseire, az optimális termőgallyak fontosságára, az intenzív koronaformák nyújtotta előnyökre. Minden előadást követően kérdéseket lehetett feltenni az előadóknak, amivel sokan éltek is, így valóban egy közös érdemi tanácskozás zajlott a rendezvényen.

A délutáni program a fajtakísérleti ültetvényben folytatódott, karcsú orsó alakító metszési bemutatóval. Az intenzív karcsú orsó koronaformájú ültetvény alakító metszését mutatta be Szentpéteri Tamás, ami nagy érdeklődésre adott számot. Majd Dr. Szani Zsolt Nébih témavezető ültetvénybejárást tartott, ahol a tavaszi fagykárokat mutatta, felkért hozzászólókkal.

Fotó: NÉBiH

A rendezvény a visszajelzések szerint nagy megelégedettséggel töltötte el a résztvevőket. A szervezők bíznak és hisznek benne, hogy a következő években is hasonló magas színvonalú előadásokat nyújthatnak a kajszival foglalkozó gazdáknak.

(NAK/Komma László)

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám