Mezőgazdasági termelés

Egy év kihagyással a vírus járvány miatt, idén újra megrendezésre került a szakma által nagyon várt és népszerű Tordasi Kajszi tanácskozás és fajtabemutató szakmai rendezvény, mely a NAK – NÉBIH közös szervezésében valósult meg.

A szakmai programot szervezők, nagyon nehéz helyzetbe kerültek, azon keresztül, hogy az idei évben a tavaszi virágzáskori fagyos napok a hazai kajszi ültetvényeket és így a Nébih Tordasi Fajtakísérleti ültetvényét is 80% körüli fagykárral sújtotta. A helyzetet tovább tetőzte, hogy a rendezvény napja előtt 60 millimétert meghaladó csapadék hullott az fajtakísérleti ültetvényre, így a metszési gyakorlati bemutató, és az ültetvénybejárás eleve kérdéses volt.

A szervezők ennek ellenére elhivatottak voltak, a szakmai programokat úgy állították össze, hogy az adott időjárásnak megfelelően, melynek vezérvonal a tavaszi fagykár kérdésköre volt, valamennyi fontos témakört átfogóan érintsen. Az elhivatottság nem csak a szervezők, de a nagy létszámban megjelent az előadások iránt érdeklődő szakmai résztvevők elhivatottságát is igazolta a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére.

A rendezvény moderátora Komma László a NAK kertészeti szakértője volt, aki felvezetőjében az időjárási anomáliára való tekintettel a szenvedély a szerelem és egy többezer éves ősi kínai kertész közmondás mottójával indította útjára a Tordasi kajszi tanácskozást és fajtabemutatót. A rendezvény résztvevőit Dr. Oravecz Márton úr a Nemzeti élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal elnöke köszöntötte, és beszédében kiemelte, hogy a kajszi termesztést is érintő termesztéstechnológiai változásokra fel kell készülni. A NAK részéről Zászlós Tibor úr mezőgazdaságért felelős alelnök köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte, hogy a gazdákat kézen kell fogni és minden segítséget meg kell adni, hogy munkájukat eredményesen tudják végezni, és ezért van és lesz a rendezvény, hogy a gyakorlati tudás átadható legyen.

Első előadóként Peter Hilsendegen úr az Oppenheimi Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Központ Igazgatója a Technológiák kajszi ültetvények termésbiztonságának és növényegészségügyi állapotának javítására címmel tartott nagyon átfogó és újdonságokat bemutató előadást. Előadásában bemutatta a legfontosabb fagyvédelmi eljárásokat, az összehasonlító vizsgálatokat, különböző hatóanyagok, készítmények használatát a fenológiai fázisokban, melyekkel a fagykárosodást és a növényegészségügyi problémákat mérsékelni lehet.

Második előadóként Palesits Zsolt urat a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnökét hallgathattuk, aki a „Körpiros” kajszik és kajszi alanyok, Trendek és fajták. Ez a jövő? címmel tartott előadást. Előadásában bemutatta a termesztői igényeket, érési idő szerinti körpiros kajszi újdonságokat és azok legfontosabb értékmérő tulajdonságaikat. Kitért a hazai és a fontosabb kajszitermesztő országokban használt alanyfajtákra személyes tapasztalataival kiegészítve.

Harmadik előadóként Szentpéteri Tamást a Fruttamas Kft. vezetőjét és szaktanácsadója tartott előadást Intenzív kajsziültetvények Észak-Olaszországban címmel. Előadásában jellemezte az olaszországi kajszitermő régiókat, a fajta az alany a koronaforma megválasztását és a térállás meghatározását. Kitért a koronakialakítás lépéseire, az optimális termőgallyak fontosságára, az intenzív koronaformák nyújtotta előnyökre. Minden előadást követően kérdéseket lehetett feltenni az előadóknak, amivel sokan éltek is, így valóban egy közös érdemi tanácskozás zajlott a rendezvényen.

A délutáni program a fajtakísérleti ültetvényben folytatódott, karcsú orsó alakító metszési bemutatóval. Az intenzív karcsú orsó koronaformájú ültetvény alakító metszését mutatta be Szentpéteri Tamás, ami nagy érdeklődésre adott számot. Majd Dr. Szani Zsolt Nébih témavezető ültetvénybejárást tartott, ahol a tavaszi fagykárokat mutatta, felkért hozzászólókkal.

Fotó: NÉBiH

A rendezvény a visszajelzések szerint nagy megelégedettséggel töltötte el a résztvevőket. A szervezők bíznak és hisznek benne, hogy a következő években is hasonló magas színvonalú előadásokat nyújthatnak a kajszival foglalkozó gazdáknak.

(NAK/Komma László)

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése