Mezőgazdasági termelés

A Magyar Kormány döntése értelmében a 2021-2027-es időszakban példátlan mértékű támogatás, 4265 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki területek fejlesztésére, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelésére, valamint a gazdák tisztességes jövedelmének biztosítására. 

A korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra megnövelt nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően csak a 2021. és 2022. évben több vidékfejlesztési forráshoz lehet hozzáférni, mint eddig a 2014-20-as periódusban összesen. A két évben rendelkezésre álló 1527 Mrd Ft-ból 421 Mrd Ft az uniós költségvetésből, míg 1121 Mrd Ft a hazai társfinanszírozásból származik. A két programozási ciklus közötti átmeneti időszak lehetőséget biztosít a közvetlen támogatások további igénybevételére a 2014-2020-as szabályok szerint, míg a Vidékfejlesztési Programban újabb forrásokat biztosítanak a gazdálkodó számára. Ahhoz, hogy ezen támogatások igénylését megkönnyítsük, a tavaszi online fórumok sikerét követően útjára indítottunk egy videósorozatot. A rendszeresen új résszel jelentkező sorozatban, bemutatjuk a felhívásokban foglalt legfontosabb pályázati követelményeket, ismertetjük az alátámasztó dokumentumokat és a projekt életútját, felhívva a figyelmet az esetleges hibázási lehetőségekre. A videók elérhetőek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán, valamint az egyes médiafelületeken.

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keret módosításának az alkalmával számos új felhívás került be a 2021-es munkatervbe. Támogatást lehet még igényelni az alábbi pályázatokra:

- 2021. november 19. napjáig beadható a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása”. Cél az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása. Nagyon nagy az érdeklődés az idei géptámogatás iránt, ugyanis legutoljára 2009. júniusában lehetett beadni növénytermesztésben használt eszközök beszerzéséhez támogatási igénylést a mostani 50%-nál jóval alacsonyabb intenzitással, annó mindössze a teljes költség 25%-át támogatták. Idén 5-250 M Ft-ig lehet támogatást igényelni. Utófinanszírozású a projekt, ami azt jelenti, hogy a megvalósítási időszakban először meg kell vásárolni a gépet, megkapják róla az alátámasztó dokumentumokat, amelyeket benyújtanak kifizetési igénylésre majd ezt követően utalják ki a támogatás összegét. Beszerezhetőek helyspecifikus, illetve precíziós munkavégzésre alkalmas traktorok, 1 db kombájn, betakarítógép, valamint akár önjáró permetező is. Adatelemzéshez használt tárgyi eszközök és immateriális javak, drón, továbbá 10 évnél nem régebbi eszközök felokosítása is elszámolható a projektben.

- Még mindig benyújtható a tavaly novemberben nyílt „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása”. 15.000 euró szabadon felhasználható támogatást biztosítanak a legkisebb gazdaságok részére. Várhatóan 2022 május 31-ig nyitva lesz a felhívás. Így, aki esetleg nem tudott indulni 2021-ben – mert mindig a teljes lezárt üzleti év adatai számítanak - az most meg tudja úgy tervezni a 2021-es gazdasági tevékenységeit, hogy 2022-ben beadja a pályázatát.

- Elérhető még például az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése”. 2021. augusztus 18. napjától adhatóak be a kérelmek egészen 2022. február 8-ig. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: maximum 5 milliárd Ft.

- 2021. szeptember 13. napjától 2021. december 7. -ig lehet beadni a „Gomba előállító üzemek fejlesztésének” támogatását.

- Az új AKG és az új ÖKO támogatásokhoz kapcsolódó videóink szintén elérhetőek a NAK honlapon.

- Október 27. napjától adható be a „Takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című felhívás a haszon- és hobbiállat takarmányozását szolgáló termékek előállítását támogatja.

- 2022. december 30-ig beadható az „Öntözési közösségek együttműködésének támogatása”.

 

Az idei évben számos egyéb felhívás megjelenése is várható még, megjelenik

- a „Krízisbiztosítási rendszer működésének támogatása”,

- a „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése”,

- a „Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházás”, valamint jó hír, hogy még az idei évben ismételten megnyitásra kerül

- a diverzifikációs pályázat.

 

Tekintettel arra, hogy júliusban ismét megnyitották a nagy ÁTFT-s pályázatot, ezért az ÉFK-ból törlésre került a „Tojótyúktartó telepek fejlesztése” című felhívás.

(Németh Bálint /NAK)

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám