A kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenység során is szem előtt kell tartanunk a munkavédelmi szempontokat. Létezik az ún. Kereskedelmi és Vendéglátóipari Biztonsági Szabályzat (KVBSZ), amely, mint ágazati szabályozó is érvényben van. Az általános rendelkezéseken túl, az ágazati szabályzat betartása is kötelező az ágazatban tevékenykedők részéről.
A fent említett specializált szabályzat kitér a munkavállalók személyi feltételeire, biológiai kóroki tényezőkre, létesítési követelményekre, az ágazatban használt munkaeszközök megfelelő és biztonságos használatára is. A szabályzat kitér a kereskedelmi szálláshelyre vonatkozó külön feltételekre, az anyagmozgatásra, raktározásra, szállításra is.
A szabályzat rendkívül hasznos az ágazatban tevékenykedők számára, hiszen speciális eseteket is felsorol, példaként szerepelnek benne az ágazatban előforduló esettanulmányok, balesetek és foglalkozási megbetegedések is.
A szabályzat a leíró összefoglaláson túl, tartalmaz még egy kérdéssort is, amely kitöltésével az ágazatban tevékenykedő munkáltató meggyőződhet saját szabálykövetéséről is.
A biztonságos munkavégzés mindannyiunk érdeke és feladata. A megfelelő körülmények biztosítása fontos annak érdekében, hogy megelőzzünk egy esetleges balesetet. Ebben segít ez az ágazatra specializált szabályzat is, amely az alábbi linken elérhető:
Munkavédelem, Foglalkoztatás-felügyelet
NAK / Benedek Borbála