Környezetgazdálkodás

A biodiverzitás fontosságát senki sem vitathatja, nemcsak ellenálóbbá válik tőle az adott élettér, de egy természetes önfenntartó és önszabályozó rendszert is biztosít számunkra, ez pedig különösen igaz a talaj esetében.

A talajnak kifejezetten nagy szüksége van a biodiverzitásra, ugyanis ezen állatok, növények, gombák, baktériumok és egyéb élő szervezetek teszik lehetővé, hogy a talaj funkcionáljon és megmaradjon legfontosabb jellemzője, a termékenysége. A talajban rejtőzködő és ott munkálkodó élő szervezetek milliói által válik talajunk termékennyé, válik képessé a víz és a tápanyagok tárolására. Ezen vékony, ám annál jelentőségteljesebb élő közegnek, a talajnak a feladata, hogy ellássa a Föld lakosságát élelmiszerrel és szűrje vizeit. Amennyiben többet szeretne megtudni a talaj biodiverzitásáról és arról, hogy miért olyan fontos a talaj egészsége mindannyiunk számára, úgy az alábbi linken megtekinthető cikksorozatunk előző része:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/107014-talajegeszseg-es-biodiverzitas

A talaj biodiverzitás csökkenését kiváltó tényezők

Mint láthatjuk, a talaj élőlényei nélkül a talaj kialakulni, szerkezetet építeni, széndioxidot megkötni sem képes, ezért vigyáznunk kell ezen élőközösségre. Nélkülük talajaink funkciói csorbulnak, sérülnek, degradálódnak. Mégis számos tevékenység a talaj biodiverzitása ellen hat, melyek hatását csökkenteni szükséges az egészséges élelmiszerellátás érdekében. Melyek is ezek a tényezők?

Az alábbi plakáton tekinthetjük meg azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak a talaj biodiverzitásának csökkenéséhez.

Mit tehet a talaj biológiai sokfélesége csökkenése ellen?

A biológiai sokféleség csökkenése konkrétan annyit jelent, hogy fajok tűnnek el. Lehet, hogy ez így, ebben a formában még nem hangzik túl végzetesnek, inkább csak egy sajnálatos dolognak, de gyorsan belátható, hogy ez az első dominó feldőlése és katasztrofális következményekhez is vezethet. Nézzük meg, mit jelent egy faj vagy fajok eltűnése! Kihatással van az egész környezeti ökoszisztémára, mert ha eltűnik egy faj, akkor az nagyobb terhet ró az adott élettér többi tagjára, a tápláléklánc felettük álló szereplőinek más táplálékforrás után kell nézniük, valamint a megüresedett helyre könnyen be tudnak törni az invazív fajok, amelyek sokkal gyorsabban szaporodnak és gyakran természetes ellenségük sincs az érintett területen. Persze nem minden eset ennyire drasztikus, viszont az általánosan igaz, hogy a csökkenő talajbiodiverzitás rányomja a bélyegét mind a talaj, mind a termelés és ezáltal a termés minőségére is. Már csupán fentiek ismeretében is kijelenthetjük, hogy a biodiverzitás egy természetes alapú megoldás környezetünk védelmére és a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség növelésére.

Az alábbi ábrán megtekinthetjük, mely problémákra kínál megoldást a talaj biodiverzitásának megőrzése és megtartása.

A fenti két infografika részletesebb áttanulmányozása ITT és ITT megtehető.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett „Drives of soil biodiversity loss” című infografika és „What can you do to stop soil biodiversity loss?” című infografika magyar nyelvű fordítását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) készítette.

A FAO nem vállal felelősséget a NAK által elkészített fordításban található esetleges hibákért vagy hiányosságokért.

Az eredeti, angol nyelvű infografika itt érhető el:

https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/5764a8cd-67ca-4f40-82b9-12ed9286f7a5/content

https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/33b83181-d743-432d-a0b2-89b007f1a27b/content

NAK / Kornéli Benjámin

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám