Környezetgazdálkodás

A talajoltó baktérium készítmények számtalan hasznos tulajdonságáról beszélhetünk. A baktériumok segítik a növények vegetatív növekedését, illetve felvehető tápanyagokat biztosítanak (N, P, K, Zn stb.) részükre. Sziderofor, gombagátló anyagok termelésével védelmet nyújtanak pl. a patogén gombák ellen. Szárazság esetén fokozni tudják a növényi aszálytűrést, nyálkaanyagok termelésével javítják a talajszerkezetet, jobbá teszik annak vízháztartását. A növényi hormonháztartás szabályozásával segítik a növényeket a környezeti stresszekkel szemben, mint amilyen az aszály, a fagykár, a vízborítottság stb.

Mindezen pozitív tulajdonságokat a hazai mezőgazdasági termelők egyre nagyobb része tapasztalja, mivel - az AÖP támogatás hatására is – egyre növekvő számban használnak oltóanyagokat. A tudomány, számtalan ellenőrzött kísérlet, illetve a termelői nagyüzemi eredmények igazolták már a talajoltó baktériumok és más mikrobák (pl. mikorrhiza gombák, algák) hasznos tulajdonságait. Sokszor nem egyszerű feladat a talajoltást vagy a növényi maradványok szakszerű lebontását a technológiába illeszteni, a megfelelő mikrobiológiai készítményt kiválasztani. Ebben segít a gazdáknak a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége.

Milyen szempontok alapján válasszunk talajoltó készítményt?

Az elsődleges feladat, hogy a termelő tisztázza magában az elérendő célt. A talajoltó lehet termésnövelő – tápanyag szolgáltató (ezen belül általános felhasználású vagy növény specifikus), talajszerkezet és vízháztartás javító (ezen termékek termelésnövelő hatása is jelentős), szárbontó – tápanyag feltáró, vagy biokontroll hatású. A piacon levő, a talajoltás kutatásba jelentős energiákat fektető cégek az egyes feladatokat külön-külön termékek fejlesztésével oldják meg. Amennyiben ismert, hogy milyen célra szeretnénk használni a terméket, akkor választani kell a különféle cégek hasonló termékeiből. A döntésnél érdemes előtérbe helyezni a hazai fejlesztésű termékeket, mert a kárpát-medencei törzsek jobban alkalmazkodnak a magyar talajokhoz. A kiválasztásnál szempont lehet, hogy a több törzsből álló termékek általában jobban működnek, mint az egy törzses termékek. Ugyanakkor a nagyon sok, akár több száz törzsből álló készítmények esetében lehetetlen a pontos összetételt megállapítani.

A korszerű, nagy hatékonyságú talajoltó termékek ára a sok éves tapasztalatok alapján már éven belül sokszorosan megtérülhet a terméstöbblet, vagy az egyéb input anyagok mennyiségének csökkenése által.

A leginkább megfelelő termék kiválasztása nem könnyű, de évek során megtanulható a helyes gyakorlat.

A magyar talajoltó készítményeket forgalmazó cégek többsége, köszönhetően a fejlett hazai gyógyszeripari kutatásoknak is, világszínvonalú termékeket forgalmaznak. Azok a mezőgazdasági termelők, akik a jövőben baktérium készítményeket használnak, megtapasztalhatják a talajoltók előnyeit, egyúttal a fenntartható fejlődés útját járják.

Forrás: Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám