Környezetgazdálkodás

Korábban cikksorozatban adtunk kis körképet az ammóniával kapcsolatos kibocsátásokról. Tettük ezt azért, mert az Európai Unió szintjén – de világszerte is – fontos szempont az, hogy a mezőgazdaságban használatos inputanyagok (műtrágyák, trágyák, takarmányok stb.) ténylegesen a gazdálkodás során hasznosuljanak, hiszen ez a gazdaságos termelés alapfeltétele is. Mindehhez a megfelelő alapanyagokon túl fontos a megfelelő technológiák alkalmazása. A jó gyakorlatok tehát optimálisak a gazdálkodó számára is, mindamellett, hogy a környezeti terhelést csökkentik.

A fentiekhez kapcsolódó kisparcellás kísérletet végzett az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete. Kísérleteikben azt vizsgálták, hogy vajon a karbamid műtrágya hatóanyagcsökkenése – ammónia formájában elillan a levegőbe – miképpen is mérsékelhető.

Megállapították, hogy az ammónia emisszió alakulására mind az inhibitor alkalmazása, mind az agrotechnika jelentős hatást gyakorolt, persze a környezeti viszonyok mellett.

Az inhibitorral nem kezelt parcellákon a talaj felszínére kijuttatott karbamidos kezelésben a 6 hét alatt távozott összes ammónia mennyisége elérte a teljes kijuttatott nitrogén mennyiség 17 %-át, ami jelentős mértékű kibocsátást jelent és nagymértékben rontja a tápanyag hasznosulást.

Az inhibitor alkalmazása jelentősen csökkentette az ammónia veszteséget. Az összes kezelést össze­hasonlítva a csökkentés mértéke elérte a 45 %-ot.

A kijuttatott karbamid bedolgozásának hatása még erőteljesebb volt az emisszió csökkentésre. Minden kezelést összehasonlítva megállapítható, hogy a kísérleti helyszínen, Nagyhörcsökön a csökkentés mértéke 86 %-os.

További részletek az alábbi linken érhetők el:

https://www.mta-taki.hu/hu/kutatasok/am-vi-ammonia-kibocsatas-mertekenek-es-nitrat-bemosodas-kockazatanak-csokkentese-nitrogen

 

(NAK/Sztahura)

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése