Kölcsönös megfeleltetés

Ismeretes a gazdálkodók számára, hogy a téli nyugalmi időszakban bizonyos környezetvédelmi szabályzókat, tilalmakat is figyelembe kell venni a gazdálkodás során.

Ez igaz a nitrátérzékeny, illetve a VPAKG-ba bevitt területek vonatkozásában is, hiszen ez utóbbiaknál be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel függetlenül attól, hogy területük milyen érzékenységi kategóriában szerepel. Mit nem lehet tenni ezen területeken november 30 és február 15 között?

Nem lehet trágyázni a földeket, de így is egy hónappal lerövidítésre került e tiltott időszak évek egyeztetéseinek, kutatásainak eredőjeként. A baktériumtrágya kijuttatásra ez nem vonatkozik. A baktériumtrágyázás esetén a trágya megnevezés kissé félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikro élőlényeket juttatunk a földbe. Azért ez esetben is figyeljünk a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.

Nem lehet a megnevezett területeken ideiglenes trágyakazlat létesíteni, s fenntartani sem.

Ezen időszakon túl ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal – s trágyázni sem –, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Az említett időszakokban a legnagyobb az esélye a tápanyag ki és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, s a környezet számára is terhelő lehet.

Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett ekkor, kivéve, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. Ennek kiszámításához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet 1. számú melléklete nyújt iránymutatást.

A legeltetésről még annyit, ha ez a terület egyben Natura2000 terület is, úgy a téli legeltetéshez október 31. - április 23 között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges.

A területi érzékenységét, érintettségét legegyszerűbben a www.mepar.hu weboldalon ellenőrizheti le.

A fent leírt szabályzók eseti megszegése közigazgatási szankciót is jelenthet, de egy esetleges Kölcsönös megfeleltetés ellenőrzés során a követelmények megszegése valamennyi érintett támogatásra jutó támogatási összeget is csökkentheti.

A másodvetések vonatkozásában sem lehet vetést bejelenteni már, azaz nem vehető figyelembe – pl AKG zöldtrágyázás, hagyományos másodvetés – október 31. illetve február 15. közötti időszakban.

Lehet sokszor nem értünk egyet esetileg a szabályzókkal, de azok figyelembevétele szükséges.

NAK/Sztahura

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése