Megjelent a Bizottság (EU) 2025/1263 végrehajtási rendelete, amely lehetővé teszi, hogy a Dipteryx alata Vogel (baru) pörkölt magja hagyományos élelmiszerként megjelenjen az uniós piacon, és az (EU) 2017/2470 rendelet uniós jegyzékébe is felvételt nyerjen.
Az engedély kérelmezője az érintett élelmiszernek az általános népességnek szánt, egész élelmiszerként (pörkölt magvak) történő felhasználását kérte.
Az EFSA által lefolytatott értékelés alapján a Dipteryx alata Vogel pörkölt magjának összetétele és a hagyományos felhasználás brazíliai története nem vet fel biztonsági aggályokat. A termék csomagolásán a „Dipteryx alata pörkölt diója” vagy „pörkölt baru (Dipteryx alata) dió” megnevezést kell feltüntetni, illetve, hogy az érzékeny fogyasztók (például földimogyoró-allergiások) számára nem ajánlott.
A pörkölt baru mag snackként (például natúr vagy sózott formában) kerül forgalomba, alternatívát kínálva más olajos magvaknak (földimogyoró, kesudió, brazil dió stb.).
A rendelet az EU Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2025.07.01.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK / Köbli Brigitta