Feltételesség

Az elmúlt években uniós szinten is fokozott figyelem irányult Földünk talajának védelmére, ahogy erről már több korábbi cikkünkben is hírt adtunk.

Uniós stratégiai szinten is megfogalmazódik, hogy a „talaj valószínűleg a természet leginkább alulértékelt eleme, hiszen sokan csak „koszként” és korlátlan természeti erőforrásként tekintenek rá, és egyáltalán nincsenek tudatában, hogy a talaj milyen kulcsfontosságú szerepet tölt be a mindennapi életünkben. Ez azt tükrözi, hogy a talaj fontossága nem kap megfelelő hangsúlyt az oktatásban, és rávilágít arra, hogy növelni kell a közvélemény talajjal kapcsolatos tudatosságát és a társadalmi elkötelezettséget.

Mindez azért is fontos, hiszen a talaj befogadója és tárolója számos tápelemnek és szennyező vegyi anyagnak. Ez utóbbiakat képes megkötni és átalakítani. A talaj más környezeti elemekhez képest nagyobb természetes megújuló és az emberi hatásokat tompító képességgel rendelkezik, de ez a képesség korlátos és véges. A talaj és a benne élő élőlények sokasága táplálja a teljes élővilágot azáltal, hogy biomasszát és építőanyagot termel, szabályozza a víz-, szén- és tápanyagciklust, lehetővé téve a szárazföldi életet. Éppen ezért elsőrendű fontosságú az emberi hatásra globális szinten felgyorsult talajpusztulási folyamatok kedvezőtlen trendje és a klímaváltozás egymást sokszorosan felerősítő folyamatainak azonnali lassítása, megszüntetése.

Fentiek okán - az EU Talajvédelmi Stratégiához kapcsolódóan - uniós szinten is fontosnak tartják a talajok állapotának monitoringját, ellenállóképességének nyomonkövetését, mindemellett a „Fenntartható talajkezelési gyakorlatok” elveinek általános rögzítését, melyek részleteinek kidolgozása majd a tagállamok feladata lenne. A talaj védelmére vonatkozó intézkedéseket fokozatosan kell majd bevezetni azzal, hogy 2050-re a talajaink egészségesek maradjanak, s lehetőleg szűnjenek meg a termőföldek kivonásai is.

A célok eléréséhez megalkotásra került a „Talajmegfigyelésről és rezilienciáról” szóló irányelv tervezet, melynek vitája és egyeztetése jelenleg is folyamatban van.

A tervezethez kapcsolódóan az Európai Bizottság közzétette a „Kérdések és válaszok a talajmegfigyelésről és a rezilienciáról szóló irányelvvel kapcsolatban” dokumentumát, mely magyar nyelven itt elérhető.

Tökéletesen foglalja össze fentieket és világít rá a talajjal kapcsolatos gondolkodás és döntések fontosságára az EU Talajvédelmi Stratégiájának alábbi megfogalmazása:

„Túl kevesen tudják, hogy a lábunk alatt húzódó vékony réteg a jövőnk záloga. A talaj és a benne élő szervezetek sokasága biztosít számunkra táplálékot, biomasszát, rostokat és nyersanyagokat, ezenkívül szabályozza a víz-, szén- és tápanyagkörforgást, és lehetővé teszi a szárazföldi életet. E varázsszőnyeg néhány centiméterének előállítása több ezer évet vesz igénybe. …Ennek a törékeny rétegnek kell majd táplálnia a világ 2050-re várhatóan közel 10 milliárd fős népességét és szűrnie annak fogyasztásra alkalmas ivóvizét.”

 

NAK / Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám