Élelmiszer-feldolgozás

A Parlament szerdán új intézkedéseket fogadott el a csomagolás fenntarthatóbbá tétele és a csomagolási hulladék csökkentése érdekében az EU-ban.

Április 24-én délután Strasbourgban a képviselők megszavazták a csomagolásról és a csomagolási hulladékokról szóló rendelet ideiglenes szövegét módosítások nélkül, 476 igen szavazattal, 129 nemmel és 24 tartózkodással. Ezzel a szöveg első olvasata lezárult, és most a tagállamok hivatalos jóváhagyására lesz szükség.

A megállapodás csomagoláscsökkentési célokat határoz meg (2030-ig 5%, 2035-ig 10%, 2040-ig 15%), és előírja az uniós országok számára, hogy csökkentsék különösen a műanyag csomagolási hulladék mennyiségét. Az aktuális szöveg szerint számos egyszer használatos műanyag csomagolás használatát fogják 2030. január 1-től tiltani: mint például feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolása, kávézókban és éttermekben kitöltött és elfogyasztott élelmiszerek és italok csomagolása, egyedi adagos ízesítők (pl. vendéglátóhelyeken, szállásokon pici fűszerek, szószok, tejszín, cukor), piperecikkek miniatűr csomagolása.

A képviselők megszavazták a nagyon könnyű (15 mikron alatti) műanyag hordtasakok betiltását is, kivéve, ha higiéniai okokból szükség van rájuk, vagy az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolásaként szolgálnak.

Az alkoholos és alkoholmentes italok csomagolására (kivéve pl. tej, bor, ízesített bor, szeszes italok), szállítási és értékesítési csomagolásra, valamint gyűjtőcsomagolásra vonatkozóan konkrét, 2030-ra vonatkozó újrahasználati célokat irányoztak elő. A tagállamok bizonyos feltételek mellett ötéves eltérést kaphatnak e követelmények alól.

Az italok és elvitelre szánt élelmiszerek végső forgalmazóinak lehetőséget kell biztosítaniuk a fogyasztóknak arra, hogy az általuk hozott tárolóedényt használhassák.

2029-re az egyszer használatos műanyag és fém italtartályok 90%-át (háromliteres űrtartalomig) külön kell gyűjteni (betétidíjas rendszerekkel vagy egyéb, a begyűjtési cél elérését biztosító megoldásokkal).

Frédérique Ries (Renew, BE) előadó a következőket mondta: „Először környezetvédelmi törvényben az EU célokat tűz ki a csomagolás csökkentésére, függetlenül a felhasznált anyagoktól. Az új szabályok elősegítik az innovációt és mentességet tartalmaznak a mikrovállalkozások számára. A továbbiakban nem fordulhatnak elő (a környezetben makacsul megmaradó) „örök vegyi anyagok” az élelmiszerek csomagolásában, ami nagy győzelem az európai fogyasztók egészsége szempontjából. Felszólítunk most minden ipari szektort, EU-országot és fogyasztót, hogy vegyék ki részüket a túlzott csomagolás elleni küzdelemből.”

A Tanácsnak ezután hivatalosan is jóvá kell hagynia a megállapodást, mielőtt hatályba léphet.

A szövegnek a Hivatalos Lapban való végleges közzététele 2024 végén várható.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám