Élelmiszer-feldolgozás

A növekvő fogyasztói igények arra ösztönzik az élelmiszeripari előállítókat, hogy kíméletesebb tartósító eljárásokat alkalmazzanak, lehetőség szerint a legkevesebb tartósítószer, adalékanyag felhasználásával vagy ezeknek az anyagoknak a teljes mértékű elhagyásával állítsák elő termékeiket. További cél az egészségtudatosság miatt, hogy a lehető legjobb beltartalmi értékekkel rendelkezzenek mindennapi ételeink. Ezek az igények új, vagy eddig kevésbé gazdaságos technikáknak adnak teret, mint a módosított atmoszférás csomagolás, ionizáló sugárkezelés vagy a pulzáló elektromos térerő.

Az egyik legnépszerűbb és leginkább terjedőfélben lévő technika a HHP (High-Hydrostatic-Pressure). Ennek a nem termikus tartósító eljárásnak a működési elve a következő: hermetikusan lezárt élelmiszereket egy légmentesen lezárt, hőszigetelt tárolóegységekbe helyezik, majd ultramagas nyomásnak vetik alá (ipari alkalmazás: 100-600 MPa), ezt a nyomást folyékony (jellemzően víz) közeg továbbítja, ami biztosítja a termék minden pontjára az egyenletes és azonnali alkalmazását a nagy nyomásnak (Pascal-elv és izosztatikus elv). A kompressziós fűtés elve szerint 100 MPa-onként körülbelül 3oC-ot melegedik a víz. Amennyiben a kezdeti pasztőrözési hőmérséklet 5-10oC-os hőmérsékletre van beállítva, akkor egy 600 MPa-os kezelés hatására a vizes közeg hőmérséklete nem fogja meghaladni a 30oC-ot. Termékcsoporttól eltérően, általában 1 és 5 perc közötti időtartam az átlagos kezelési idő. Az eljárás leegyszerűsítve hidegen való főzés. A nyomáskezelés következtében a termékben található emberi egészséget veszélyeztető mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok és paraziták inaktiválása végbemegy és megnövekszik a termék eltarthatósági ideje.

Előnye más hagyományos tartósító technológiákkal szemben, hogy nem függ a termék méretétől és alakjától, egyszerre több fajta termékeket lehet kezelni Átcsomagolás sem szükséges, ezt a műveletet már el lehet végezni a termék végső csomagolásában.  Nem szükséges energiát felhasználni a berendezés/termékek felmelegítésére, majd pedig a lehűtésére. Ezek miatt viszonylag környezetbarát technológiának számít.

A HHP hatására a termékben nem mennek végbe a konvencionális tartósító eljárások során alkalmazott magas hőmérséklet miatti érzékszervi-beltartalmi változások, és megmarad azok friss-természetes jellege. Hőérzékeny komponensek (pl: C, - A-vitamin) nem bomlanak le, illetve további pozitív folyamatok játszódnak le a termékben:

  • elősegíti a gamma-aminovajsav bioszintézist növényi termékekben,
  • segít megőrizni az immunglobulinokat a tejtermékekben,
  • növeli a rezisztens keményítők tartalmát gabona termékekben,
  • csökkenti a glikémiás indexet a gyümölcs és zöldség termékekben,
  • elősegítő a csökkentett sótartalmú húskészítmények fejlesztését,
  • funkcionális komponensek extrakcióját növeli,
  • probiotikus italok fejlesztését segíti elő,
  • magasabb antioxidáns tartalmat eredményezhet növényi termékek

Az élelmiszeriparban a pozitív tulajdonságai miatt leginkább a zöldség-, gyümölcslevek, szószok, öntetek, készételek, tengeri herkentyűk és húskészítmények tartósítása során alkalmazzák.

A technológia negatív aspektusa az igen magas beruházási költség, termékre vetítve több nagyságrenddel drágább az alkalmazása a hagyományos eljárásokkal szemben. 2019-ben világszinten 550 berendezést alkalmaztak élelmiszerfeldolgozók, ennek több mint a fele Észak-Amerikában. A magasabb költségek miatt mindenképpen a magas minőségű élelmiszerek előállítása során érdemes alkalmazni, ahol kiemelt szempont a frissesség és a magas beltartalmi érték.

Habár régóta ismert és egyre jobban alkalmazott technológia, továbbra is egy erősen kutatott terület, mivel még rengeteg kérdés van azzal kapcsolatban, hogy a HHP különböző élelmiszerekben mennyire képes az emberi szervezetre veszélyes patogén kórokozók, romlást okozó mikroorganizmusok, nem kívánatos biokémiai folyamatok kockázatát lecsökkenteni.

NAK/ Penksza Péter

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám