Élelmiszer-feldolgozás

Megjelent a BIZOTTSÁG (EU) 2021/1258 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE egy elnevezésnek az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába való bejegyzéséről („Őrségi tökmagolaj” [OFJ]). (2021. július 26.)

Az OFJ jelölés az adott földrajzi hely és a termék neve közötti kapcsolatot hangsúlyozza. Olyan termékekről van itt szó, amelyek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője a földrajzi eredetüknek tulajdonítható. Általában azok a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek viselhetik ezt a jelzést, amelyeket részben egy adott régióban állítanak elő, dolgoznak fel vagy készítenek el. Magyarország esetében már több termék is rendelkezik a jelöléssel, ide tartozik többek között például az „Újfehértói meggy”, a „Szentesi paprika” és a „Szilvásváradi pisztráng”. Ezen termékek sorába került be a 2021/1258 végrehajtási rendelettel az „Őrségi tökmagolaj” is.

Az „Őrségi tökmagolaj” olyan finomítatlan növényi olaj, melyet a kifejezetten olaj sajtolás céljára termesztett tök (Cucurbita pepo L.) pirított magjából sajtolnak.

Különleges érzékszervi tulajdonságait a hagyományos előállítási módnak köszönheti, mely szerint az aprított tökmagot vízzel és sóval dagasztják, meghatározott hőmérsékleten, meghatározott időtartamig pirítják, majd mechanikus préssel préselik.

Tiszta, kizárólag csak tökmagból sajtolt tökmagolaj, minden egyéb anyagtól mentes. Kifejezetten karakteres, idegen illattól, íztől mentes, viszkózus folyadék, íze selymes, dióra emlékeztető, illata fűszeres, jellegzetes aromájú, teljesen egyedi, más olajokéval össze nem hasonlítható, színe nagyon sötétzöld. Zsírtartalmának jelentős része többszörösen telítetlen zsírsav, legalább 55,0%.

Az „Őrségi tökmagolaj” alapanyagát, a héj nélküli tökmagot Magyarországon kell termeszteni. Az Őrségi tökmagolaj” előállítását kizárólag a Termékleírásban felsorolt településeken végzik, a termék előállítóinak ezeken a településeken kell nyilvántartott élelmiszer előállító hellyel rendelkezni, és a tökmagolaj előállítását a termékleírásban foglaltak szerint kell végezni.

Az élelmiszer előállítók az előállítás során a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kötelesek nyomonkövetési dokumentációt vezetni, melyben a megtermelt mennyiséget, a csomagolási egységeket a termeléstől az értékesítésig a termelés volumenétől függően legalább napi bontásban dokumentálni kell. Az árumegjelöléshez használt egyedi címkén lévő minőségmegőrzési idő, vagy tételszám alapján a termelési dokumentáció segítségével a nyomonkövetés az alapanyagig visszavezethető.

Az „Őrségi tökmagolaj” kapcsolata a földrajzi területtel a térségi helyi hagyományokon alapul. Magyarországon a XIX. században kezdtek komolyabban az olajtök termesztésével foglalkozni, nemcsak étkezési és takarmányozási célra tudták már használni, hanem a tök magjából olajat tudtak sajtolni. Termesztése a tök magjának magas olajtartalma miatt a repcével együtt terjedt el. Már nemcsak növények közé vetve ültették, hanem egész földeket szabadítottak fel erre, gyakran gyengébb minőségű, vagy az év bizonyos időszakában vízkár által sújtott földeket.

A történelmi Őrség falvaiban közel százéves hagyományra tekint vissza az olajtök termesztése, és annak magjából a tökmagolaj sajtolása. A hagyományos Őrségi tökmagolaj elkészítésének módja napjainkig megőrződött. Hírnevének alapja a kiváló érzékszervi tulajdonsága, melyet a speciális, hagyományos technológia (pirítás ideje, hőfoka) biztosít. Nagyon fontos a sokéves tapasztalat, szakértelem, hogy igazán finom és prémium olajat nyerhessenek ki az értékes magokból. Az „Őrségi tökmagolaj” egyre népszerűbb a fogyasztóközönség és a turisták körében is. Híre fontos márkaképző tényezővé vált az elmúlt évtizedekben.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

(NAK/Vadász Sándor)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése