Adózás

Számos kérdés és bizonytalanság övezi a falusi vendégasztal és a lakáséttermi szolgáltatás helyes TEÁOR’08 rendszerbeli megítélését, ezért az érintett termelői kör megnyugtatása céljából a Központi Statisztikai Hivatal (a továbbiakban: KSH) segítségét kértük a helyzet egyértelmű rendezése érdekében.

Tekintettel arra, hogy az említett szolgáltatásokkal egyetemben nehézségekbe ütközik a szociális farm által végzett tevékenység pontos rendszertani besorolása is, így ebben a témában is kikértük a KSH szakmai álláspontját, amit alábbiakban ismertetünk.

  1. Falusi Vendégasztal Szolgáltatás

A TEÁOR’08 Vendéglátás ágazat alá a tartalmi meghatározása alapján az azonnali közvetlen fogyasztásra alkalmas étel és ital kiszolgálása tartozik, mely történhet hagyományos étteremben, önkiszolgáló étteremben, egyéb vendéglátóhelyen. De a döntő az, hogy az ételek közvetlen azonnali fogyasztásra alkalmasak legyenek, és nem annak a létesítménynek a fajtája, amely a szolgáltatást végzi.

Ebből kifolyólag vendéglátási tevékenységnek minősül például a más kistermelőtől vásárolt kenyér megkenése saját termelésű/előállítású zsírral és felkínálása azonnali fogyasztásra, vagy a saját gazdaságában nevelt sertés húsából készített pörkölt felkínálása azonnali, helyben fogyasztásra.

Amennyiben a saját termelésű/termesztésű/tenyésztésű áru értékesítése nem vendéglátási tevékenység keretében – felszolgálás nélkül, nem helyben fogyasztási céllal - valósul meg, abban az esetben az előállított termék típusa szerinti mezőgazdasági, illetve élelmiszergyártási kód alá tartozik a tevékenység.

Pl.: saját méhészetben méz termelése és értékesítése: ÖVTJ’24 014902 Méhészet; saját termelésű tejből sajt készítése és értékesítése: ÖVTJ’24 105102 Tejtermék készítés (saját termelésű tehéntejből); saját termelésű gyümölcsből lekvár készítése és értékesítése: ÖVTJ’24 103901 Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás m.n.s. kódok alá tartozik.

A saját előállítású termékek kóstoltatása az eladást kiegészítő (eladásösztönző) tevékenységként - mely nem kerül kiszámlázásra - nem minősül vendéglátásnak, hanem a termék típusa szerinti mezőgazdasági tevékenység, illetve élelmiszergyártás kiegészítő tevékenységeként értelmezhető.

A fentiekre hivatkozva a falusi vendégasztal szolgáltatás [60/2023. (XI.15.) AM rendelet szerint: a kistermelő gazdaságának helyén falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben, a hazai hagyományokhoz köthető, illetve helyi alapanyagokra épülő élelmiszerek és az elkészítésükhöz kapcsolódó tevékenységek nem rendszeres bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a falusi vendégasztal helyén] a TEÁOR08 56 Vendéglátás ágazatba, az ÖVTJ’24 562103 Falusi vendégasztal szolgáltatás kód alá tartozik.

  1. Lakáséttermi szolgáltatás

A lakáséttermi szolgáltatás (étel készítése és felszolgálása azonnali, közvetlen fogyasztásra étteremként funkcionáló lakásban) a TEÁOR tartalmi meghatározása alapján a TEÁOR’08 56.10 Éttermi-, mozgó vendéglátás tételébe tartozik.

  1. Szociális farm

A szociális farm egy gazdálkodási forma, ahol mezőgazdasági termelő, feldolgozó, szolgáltató tevékenység folyik hátrányos helyzetű személyek bevonásával, ezért a tevékenysége a TEÁOR’08 01.50 Vegyes gazdálkodás tétele alá sorolandó.

Figyelembe véve az adott besorolási szabályt: „sem a növénytermesztő, sem az állattenyésztési tevékenységek aránya nem haladhatja meg a mezőgazdasági termelőegység standard fedezeti hozzájárulásának 66%-át. Amennyiben valamelyik tevékenység meghaladja az adott termelőegység standard fedezeti hozzájárulásának 66%-át, úgy a gazdaság által végzett tevékenység nem ebbe a szakágazatba tartozik, hanem a megfelelő növénytermesztési vagy állattenyésztési tevékenységek közé kell sorolni.”

Statisztikai szempontból a szociális farm önálló mezőgazdasági tevékenységként kezelendő, mivel az elvégzett tevékenység, jelen esetben a mezőgazdasági termelés, feldolgozás a mérvadó, nem pedig a szociális hozadéka, társadalmi szerepe.

Az agroturizmus keretében megvalósuló étkeztetési szolgáltatásokkal kapcsolatos adózási tudnivalók témakörében megjelent cikkünk elérhető ITT.

NAK / Dr. Buzás Tivadar

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám