A „Helyből Jobb!” szakmai fórum debreceni előadásán adóügyi, élemiszer-jelölési és élelmiszer-biztonsági témák, és jó élelmiszer-termelési példák kerültek szóba.
2016. november 16-án tartották meg a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Művelődési Intézet közös szervezésében – a Helyi Termék Éve Program folytatásaként – a „Helyből Jobb!” szakmai fórum debreceni előadását.
A fórumot Bulcsu László, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében értékes gondolatokat fogalmazott meg a helyi és kézműves termékekre vonatkozóan. A szakmai rész első előadója Németh Jánosné, a NÉBIH élelmiszerbiztonsági felügyelője volt, aki a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételei mellett kitért a betartandó higiéniai szabályokra, az adminisztratív kötelezettségekre, valamint a nyomon követhetőség fontosságáról is szólt.
Dömölki Mariann, az FM élelmiszer-feldolgozási főosztályának minőségpolitikai és környezetvédelmi szakreferense ismertette a helyi élelmiszerek jelöléséi szabályait, részletesen kitérve a kötelezően feltüntetendő információkra is. A délelőtti program utolsó pontja Kánai Edina védjegy-koordinátor előadásában a Nemzeti Parki Termék-védjegyrendszer bemutatása volt.
A délutáni első előadást Dr. Dencső Istvánné, a NAV tájékoztatási és koordinációs osztályának vezetője tartotta meg, aki részletesen bemutatta a kis- és őstermelői adózással kapcsolatos információkat, valamint válaszolt a helyben felmerült kérdésekre is. Ezt követően Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke osztotta meg nézeteit a helyi termékek, illetve az ezen termékek által közvetített hagyományőrzésről, társadalmi és gazdasági szerepéről.
A program zárásaként Mező Gyula, Gáborján polgármestere, valamint Barabás Károlyné, Magyarhomorog polgármestere mutatta be településeik sikertörténeteit, melyek során az önkormányzatoknak sikerült a lakosokat a helyi élelmiszerek előállításába bevonni, tésztagyártó és savanyító üzem, hűtőtároló, szövő és varroda létrehozásával a foglalkoztatást növelni, és termékeiket helyben és kistérségükben sikeresen értékesíteni.
Az elhangzott előadások anyaga elérhetővé válik a www.helyboljobb.hu internetes portál tudástárában.
(NAK)