LABORATÓRIUMI TALAJVIZSGÁLAT ÉS LEVÉLANALÍZIS

Laboratóriumi vizsgálatok a gazdaságos növénytermesztésért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szolgáltatásaival is segíteni kívánja a gazdálkodókat abban, hogy jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni. A nitrátérzékeny területeken műtrágyát használók, illetve a VP-AKG-ban előírt tápanyag-gazdálkodási tervek (TGT) készítésében már hosszabb ideje nyújtunk segítséget a gazdálkodóknak, 2019 decemberétől az agrárszolgáltatási paletta része lett a talajminták kötelező vagy önkéntesen választott laboratóriumi vizsgálata is. A helyes és költségkímélő tápanyag-utánpótlásnak a talaj-növény egységes táplálkozási rendszer vizsgálatára kell támaszkodnia. Ennek egyik eleme a ténylegesen figyelembe vett talajvizsgálat, a másik elem a kapcsolódó növények értékeinek ismerete is, ez utóbbi érdekében 2020 június 30-tól nálunk is elérhető a laboratóriumi növényvizsgálat, más néven levélanalízis szolgáltatás.

Laboratóriumi talajvizsgálat

A laboratóriumi talajvizsgálat a talaj alapvető fizikai és kémiai paramétereinek meghatározása mellett tartalmazza a makrotápelemek vizsgálatát, illetve a bővített csomag esetén a mezo- és fő mikrotápelemek analízisét is.  

A nitrátérzékeny területen műtrágyát használó gazdálkodóknak kötelező minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet készíttetni, amelyet a legfeljebb ötévente elvégeztetett talajvizsgálat eredményeire kell alapozni, és amelynek hiányában a gazdálkodók szankciókra számíthatnak. A jogszabályokban foglalt kötelezettségek teljesítésén túl a vizsgálat a talaj adottságait és a haszonnövények igényeit figyelembe vevő okszerű tápanyag-gazdálkodás alapját is képezi, amely a termésátlag maximalizálásán és a költségek csökkentésén keresztül a gazdálkodók versenyképessége szempontjából kiemelten fontos.

A kisebb gazdaságoknak rengeteg utánajárást, és gyakran jelentős többletköltséget jelent, hogy laborba juttassák a termőföldjeikről származó talajmintákat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos lefedettségű laboratóriumi partnerhálózatán keresztül viszont az úgynevezett szűkített- és bővített talajvizsgálati csomagok - amelyek a leggyakrabban igényelt és a jogszabályi valamint pályázati kötelezettségek szempontjából is legfontosabb talaj tápanyag ellátottsági információkat tartalmazó csomagok - minden tagunk számára kedvező áron, helyben elérhetőek.

Laboratóriumi növényvizsgálat (levélanalízis)

A levélanalízis a növény aktuális állapotáról ad információt, ezért a VP-AKG támogatást igénylőkön kívül azoknak is érdemes fontolgatni e vizsgálat elvégzését, akik okszerű gazdálkodást szeretnének folytatni,  hisz az inputanyagok csökkentésével és célzott tápanyagpótlással a gazdálkodó hosszú és rövidtávon is csökkenti a költségeket.

A helyes növénytáplálással növényeink egészségesebbek lesznek és ellenállóbbak a különböző stresszhatásokkal és kórokozókkal szemben, így a további inputanyagok bevitelének igénye is csökken.

A VP-AKG támogatást igénybe vevőknek kötelező évente levélanalízist 5 évente pedig talajvizsgálatot végeztetni és emellett a talajvizsgálat és a levélanalízis eredményeire alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet készíttetni.

Érdekli az ajánlat?

Kérdezze a részletekért falugazdászát!

Hívjon minket telefonon!
Zöld szám: +36 80 900 365

Írjon nekünk e-mailt!
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  • Letölthető dokumentumok

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ