Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

A 2024. június 10. és 23. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

A június 10. és 23. közötti időszak első néhány napjában még többfelé alakultak ki hevesebb zivatarok, szupercellák, amelyeket nagymennyiségű csapadék és károkozó szél is kísért. Az extrém időjárási helyzet miatt egyes területeken a jégkármérséklő rendszer működése ellenére is előfordult jégeső. Időjárásunk ezt követően nyugodtabbá vált, csökkent a csapadékhajlam, csak szórványosan alakultak ki záporok, zivatarok és egyre melegebb, szárazabb lett az idő. A kánikulának egy heves viharokkal érkező hőségzáró hidegfront vetett véget június 22-én. A talajgenerátorok bekapcsolására az említett időszakban összesen 7 napon volt szükség.

Az érintett talajgenerátorok a jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként hány órán át kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, illetve mely területeket érintették (2. kép).

 

1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban június 10. és 23. között

 

2. kép: Jégkárveszélyességi térkép június 10. és 23. között.

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

A kéthetes időszak első napján, június 10-én egy hullámzó hidegfrontnak köszönhetően több helyen is alakultak ki zivatarok, valamint szupercellák az országban, melyek ellen – jellegükből adódóan - nem lehet védekezni. Az éjjeli órákban a szlovák határ mentén belépett egy szupercella, ami az északi megyékben többfelé okozott jégesőt, felhőszakadást, valamint viharos erejű széllökéseket. Miskolcon a HungaroMet mérései alapján 41.7 mm eső hullott. A délutáni órákban Keszthelytől nyugatra, északnyugatra elhaladó látványos szupercella okozott felhőszakadást, jégesőt Tapolca térségében. A következő szupercella Veszprém környékén alakult ki, amely legerősebb szakasza során letarolta a Velencei-tó környékét, majd Budapesttől délre elhaladva a Jászságon keresztül újra hatalmas pusztítást hagyott maga után, végül Debrecen térségében halt el a kora esti órákban. A cellát 5 és fél órás élettartama során a kiadós felhőszakadás és heves széllökés (Kunmadarason 117 km/h-s erősségű) mellett jégeső is kísérte. A kora esti órákban még Miskolc, illetve Mór térségében is kialakult 1-1 szupercella (3.kép).

 

 3. kép: Mór térségében alakult ki az egyik szupercella június 10-én

 

A következő napokban egyre melegebb, szárazabb lett az időjárás, elszórtan alakultak csak ki záporok, zivatarok, beköszöntött a kánikula. A napi maximum hőmérséklet többnyire 30-37 fok között alakult.

A forróságnak egy június 22-én érkező, markáns hidegfront vetett véget, amelyet megelőzve még a napi melegrekord is megdőlt: Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség. A reggeli és délelőtti órákban többfelé alakult ki zápor, zivatar, majd este dél felől kiterjedt zivatarrendszer érkezett és fejlődött tovább az ország keleti felén.

A rendszer az esti órákban egy mezoléptékű konvektív komplexummá (MKK) állt össze. HungaroMet - Mezoléptékű Konvektív Komplexum videó

Északkelet-Magyarországon az egyik legerősebb cellában 14km-es magasság felé tornyosultak a zivatarfelhők, míg egy átlagos zivatarfelhők 8 km magasságúak. Az extrém magasság miatt ezekben a felhőkben a hőmérséklet -60°C; -70°C volt, így nagy méretű jégesővel érkező heves zivatarok is kialakultak. Ibrányban és Tiszanagyfaluban tojás és mandarin nagyságú jégszemek hullottak, de a védekezésnek köszönhetően máshol kisebb méretű jég esett csak. A front nagy területen hozott 20 mm-t meghaladó csapadékot, de a Tisza-mentén és északon sokfelé 40-80 mm is lehullott, sőt Tokajban 121,3 mm esett, ami új napi csapadékrekordnak számít. Részletes leírás a június 22-i zivatarokról a következő linken található: https://www.nak.hu/szolgaltatasok/jeger/107347-nagymeretu-jegeso-es-jelentos-mennyisegu-csapadek-kiserte-a-viharokat-keleten.

Nem csak hazánkban alakult szélsőségesen az időjárás, Európa több területen is problémát okoztak a heves zivatarokat, kísérő nagyobb méretű és mennyiségű jégszemek, melyek jelentős károkat okoztak (4. kép).

 

4. kép: január 1. és június 23. közötti jégbejelentések Európában

Nagyobb mennyiségű jég hullott Boszniában június 13-án (5. kép), illetve Bulgáriában június 12-én és 14-én (6. kép). Csehországban (7. kép) június 21-én, Franciaországban (8. kép) június 19-én, Grúziában (9. kép) június 12-én, míg Koszovóban (10. kép) június 23-án nagyobb jégdarabok kísérték a heves zivatarokat. Lengyelországban június 19-én (11. kép), (12. kép) keletkeztek komoly károk a nagyméretű jégesőkből. Németországban június 18-án (13. kép), Olaszországban (14. kép) pedig június 21-én hullott nagy mennyiségű jég a zivatarokból. Romániában június 10-én (15. kép) és június 13-án (16. kép) keletkeztek komoly károk a növénykultúrákban. Június 22-én Szerbiában a heves zivatarokat hatalmas jégdarabok kísérték, melyek súlyos károkat okoztak (17. kép).

 

5. kép: Nagyobb mennyiségű jég hullott Bosznia-Hercegovinában június 13-án

 

6. kép: Nagyobb mennyiségű jég hullott Bulgáriában június 12-én és 14-én

 

7. kép: Csehországban nagyobb jégdarabok kísérték a zivatarokat június 21-én

 

8. kép: Franciaországban nagyobb jégdarabok kísérték a zivatarokat június 19-én

 

9. kép: Grúziában nagyobb jégdarabok kísérték a zivatarokat június 12-én

 

10. kép: Koszovóban nagyobb jégdarabok kísérték a zivatarokat június 23-án

 

11. kép: Lengyelországban június 19-én  keletkeztek komoly károk a nagyméretű jégesőkből

 

12. kép: Lengyelországban június 19-én  keletkeztek komoly károk a nagyméretű jégesőkből

 

13. kép: Németországban nagy mennyiségű jég kísérte a zivatarokat június 18-án

 

14. kép: Olaszországban nagy mennyiségű jég kísérte a  zivatarokat június 21-én

 

15. kép: Június 10-én komoly károk keletkeztek a növénykultúrákban Romániában

 

16. kép: Június 13-án komoly károk keletkeztek a növénykultúrákban Romániában

 

17. kép: Június 22-én Szerbiában a heves zivatarokat hatalmas jégdarabok kísérték, melyek súlyos károkat okoztak

 

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/hirek/ezek-voltak-a-hetfoi-nap-legszebb-viharai

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/napijelentes/

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám