A termelői csoportosulások létrehozása és működtetése az Eredetvédelmi program sikeres végrehajtásának egyik sarokpontja Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint.
A Hagyományos Terméket Előállító Közösségek Világnapja (Terra Madre) alkalmából szervezett csütörtöki rendezvényén Gál Péter hangsúlyozta, hogy az agrártárca fontosnak tartja a hagyományos termékeket, kiváló minőségű élelmiszereket előállító gazdálkodók támogatását, ezen belül is a termelői közösségek megerősítését. Megjegyezte: a hazai termelői közösségek megerősítése érdekében tervezik a 2017. évi országos Eredetvédelmi Fórumsorozat margóján a Slow Food (Komótos Étkezés) közösségek megerősítését és hálózatba szervezését is.
A világnap keretében 20 pályázónak adták át a Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegyet: a 2010-ben a hagyományos és tájjellegű termékek érdekében kimagasló tevékenységet folytató közösségek elismerésére és példaképül állítására alapított védjegyet már 79 pályázó 154 terméke nyerte el.
A rendezvényen az idén alapított „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért" díjat is átadták, ezt az idén a MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület érdemelte ki, a hagyományos szikvíz, mint hagyományos és tájjellegű termék megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért.
(MTI)