Vármegyei hírek

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében évtizedes hagyománya van annak, hogy év elején a gazdatársadalom képviselői összegyűlnek és agárfórumokon az őket érintő aktuális témákat megvitatják, a felmerülő kérdésekre szakértők bevonásával választ keresnek. Az idei évi első agrárfórumát 2023. január 26.-án, Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat dísztermében tartottuk. A teltházas fórum résztvevőit Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntötte.

A fórum fontosságát és aktualitását elsősorban az adta, hogy a Közös Agrárpolitika reformja kapcsán 2023-tól változás várható az agrártámogatások rendszerében, hiszen 2022. november 7-én az Európai Bizottság elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét, mely történelmi lehetőséget jelent a magyar vidék és az agrárium számára. Az uniós források a kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelenthetnek az agrárium szereplői számára. Magyarország KAP stratégiai terve alapkán a 2023-ban kezdődő támogatási lehetőségeket Nagy Attila az Agrárminisztérium Fejlesztéspolitikai Főosztályának főosztályvezetője ismertette. Előadásában kitért a támogatási lehetőségekre, valamint a pályázati lehetőségekre.

A támogatási lehetőségek ismerete mellett a hatékony termelés másik feltétele az előírások, jogszabályok pontos ismerete, betartása, és mint minden év, így 2023 is számos jogszabályi újítással indult, többek között az adózás terén is. Így a fórum másik kiemelt témája a 2023-as év elején életbe lépett legfontosabb adójogszabályi – mind személyi jövedelemadó, mind ÁFA – változások ismertetése volt. Fehérné Polyák Beatrix a Nemzeti Adó-és Vámhivatal ügyfélkapcsolati referense előadásában ismertette az őstermelőkre, valamint az őstermelők családi gazdaságának tagjaira vonatkozó adózási lehetőségeket, a személyi jövedelemadó bevallásának részleteit az áfa adózási módjait.

A fórum végén a résztvevők által megfogalmazott kérdések megválaszolására került sor.

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ