Országos hírek

Nem pihentek a pünkösdi hosszú hétvége alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett talajgenerátorok. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (JÉGER) működésére szinte minden nap szükség volt.

Zivatarok, szupercellák tarkították a mögöttünk hagyott 4 napot, melyeket több helyen felhőszakadás is kísért. A pünkösdi hosszú hétvége alatt lehulló csapadék az egész országban enyhítette az aszályos időszakot, helyenként azonban jégeső is kísérte a viharokat. Mivel az esős periódusokat napos időszakok váltották – helyenként a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet –, ez újabb táptalaja volt a további zivatarok kialakulásának.

A Dél-Franciaország és Észak-Olaszország irányából érkező frontrendszer péntek délutánra hazánk területét is elérte, aminek köszönhetően országszerte hullott csapadék, késő délután a légköri feltételek adottak voltak szupercellák kialakulásához. Péntek délután több szupercella alakult ki a Dunántúlon, melyek közül a leghevesebb 4 óra után érte el Székesfehérvárt, majd a Velencei-tó irányából közelítette a fővárost. A vihar felhőszakadással, jégesővel érte el Budapestet és környékét. A szombati, viszonylag nyugodtabb napot követően vasárnap Tolnában, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl északi részén már reggel zivatarosan indult a nap. A legintenzívebb cellák délután alakultak ki a Dél-Alföldön.  Vasárnap este felhőszakadást és kiadós jégesőt hozott a főváros felé forduló újabb szupercella a Budai-hegységbe. Budakeszi, Nagykovácsi és Solymár térségében rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jég hullott, melyeknek a mérete cseresznye nagyságú volt. Hétfőn is hasonlóképp alakult az időjárás, hiszen napközben többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, amelyeket főként felhőszakadás és aprószemű jég kísért. Hétfőn a fővárost elérő viharokat nagyobb mennyiségű jég kísérte, a legtöbb helyen borsószem nagyságú jég hullott az égből. Gyömrő felett egy tuba is kialakult.

1. kép: Magyarország - 05.19

 

2. kép: Magyarország, Székesfehérvár - 05.17.

 

3. kép: Magyarország, Ászár - 05.20.

 

A jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai a Hungaromet által kiadott riasztások alapján kerültek bekapcsolásra  a 4 nap alatt. A riasztott területeken jellemzően borsó méretű jegek estek, csak a szupercellák területein fordultak elő cseresznye vagy annál nagyobb méretű jégszemek. A nem riasztott területű részeken dió méretű jég is előfordult. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy az ezüst-jodid párologtatását végző talajgenerátorok a jégkár mérséklésében játszanak szerepet – a jégszemek méretét csökkentik –, a szupercellák kialakulását azonban nem tudják befolyásolni és a lehulló csapadék mennyiségére sincsenek hatással.

Határainkon túl is több hevesebb zivatar, szupercellás zivatar alakult ki, melyeket helyenként cseresznye és dió méretű jég kísért, illetve rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék okozott károkat.  A Franciaország irányából érkező frontrendszer hatására a jégeső mellett számos helyen alakultak ki árvizek, melyek Olaszország északi részén is hasonló nehézségeket okoztak. Ausztriában a heves frontrendszer hatására a villámárvizek mellett a jégeső is nagy pusztítást okozott, Burgenland területén a jégesők közel 1,3 millió eurós kárt okoztak a gazdáknak, megközelítőleg 5000 hektáros területen. Hasonló károkat okoztak a viharok Boszniában, Csehországban és Lengyelországban is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos Jégkármérséklő Rendszer (JÉGER) az idén hetedik védekezési szezonját kezdte meg, a riasztási időszak 2024. szeptember 30-ig tart. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

4. kép: Franciaország - 05.20

 

5. kép: Olaszország - 05.19.

 

6. kép: Bosznia-Hercegovina - 05.20.

 

7. kép: Csehország - 05.19.

 

8. kép: Lengyelország - 05.20

 

Források:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1083134079445359&set=pcb.1083134246112009

https://www.facebook.com/photo?fbid=7616148851772536&set=pcb.3411823495786369

https://www.francebleu.fr/infos/meteo/en-images-un-orage-impressionnant-s-abat-sur-dijon-et-l-ouest-de-la-cote-d-or-4362975

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=990802112614532&set=p.990802112614532&type=3

https://www.facebook.com/photo/?fbid=854520063369931&set=pcb.854517686703502

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=7985742288105555&set=p.7985742288105555&type=3

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1074184830734185&set=pcb.1074186130734055

https://stormreport.meteonetwork.it/asset/photo/22244_1716230906.8743.jpg

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám