Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

A 2024. április 29. és május 12. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Az időszak első felében több jégveszélyes zivatar alakult ki, melyeket néhány helyen kisebb méretű jég kísért. Az időszak második részében többnyire nyugodtabb időjárásban volt részünk, mivel a Kárpát-medence téréségét egy anticiklon érte el, ennek következtében szárazabb, naposabb volt az idő. A talajgenerátorok 7 napon kerültek bekapcsolásra az időszakban.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyi órát kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 

1. kép: Egy generátorra jutó átlagos bekapcsolási időtartam órában, vármegyei bontásban április 29. és május 12. között

 

2. kép: Jégkárveszélyességi térkép április 29. és május 12. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

Május 2-án és 4-én több jégveszélyes zivatar kialakult a hazánk térségét elérő frontrendszer következtében. Május 2-án nagyobb számban alakultak ki zivatarok a délután folyamán - elsősorban a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén -, melyeket többnyire csak búza, borsó nagyságú jég kísért.

Május 5-én is kedvezőek voltak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához a tőlünk nyugat felől érkező ciklonok előterében. Vasárnap délután a Dunától keletre erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés, melyekből a Tiszántúlon pattantak ki záporok, zivatarok. Békés vármegyében a zivatarokat néhány helyen borsó nagyságú jég kísérte. 

Bár az időszak első felében előfordultak záporok, zivatarok, azonban a legnagyobb problémát a csapadékhiány és ezáltal az egyre fokozódó szárazság és aszályhelyzet jelenti. Egyre inkább hiányzik ugyanis a májusi eső, elsősorban az Alföldön, illetve a Dunántúl északkeleti felén (3. kép). 

3. kép: Aszályhelyzet a május 12-i állapot szerint

 

Európa több területén is problémát okoztak a heves zivatarokat kísérő nagyobb méretű és mennyiségű jégszemek, már májusban is jelentős károk keletkeztek az egyes növénykultúrákban:

 • Franciaország (4. kép)
 • Litvánia (5. kép)
 • Románia (6. kép)
 • Görögország (videó)

 4. kép: Franciaországban május 1-én nagyobb mennyiségű jég hullott

 

5. kép: Litvániában a zivatarokat nagyobb mennyiségű jég kísérte május 6-án

 

6. kép: Május 5-én Romániában is nagy károkat okozott a nagy mennyiségű jég

 

 

Az alábbi országokban nem csak mezőgazdasági területek voltak érintettek, hanem lakóépületekben is károkat okozott a nagyobb mennyiségű és méretű jég:

 • Franciaország (7. kép)
 • Fehéroroszország (8. kép)
 • Hollandia (9. kép)
 • Olaszország (10. kép)
 • Lengyelország (11. kép)

7. kép: Franciaországban május 1-én hatalmas jégdarabok hullottak

 

8. kép: Fehéroroszországban május 6-án okozott károkat a jég

 

 9. kép: Hollandiában május 2-án nagy jégdarabok kísérték a zivatarokat

 

10. kép: Május 3-án Olaszországban nagy mennyiségű jég kísérte a zivatarokat

11. kép: Május 5-én Lengyelországban nagyobb jégdarabok kísérték a zivatarokat

 

Forrás:

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/napijelentes/

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám