Országos hírek

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy a hagyományos és tájjellegű termékek megkülönböztető védjegye. A HÍR védjegy használati jogának elnyerésével növelhető a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertsége, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségei bővülhetnek.

A „Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR)” színes ábrás védjegyként 2002. március 12-én jegyezték be a nemzeti védjegylajstromba (lajstromszám: 172636). A védjegy jogosultja az Agrárminisztérium. A HÍR védjegy használati jog elnyerésére az Agrárminisztérium pályázati rendszert működtet.

A HÍR védjegy viselésére az a termék jogosult, amely legalább kétgenerációs (50 éves) történeti múlttal rendelkezik, előállítása hagyományos módon történik, helyi tudáson alapul és az adott tájegységhez köthető. 

A HÍR védjegyet eddig elnyert termékek száma 216. A HÍR védjegyes termékek az Ágazati Értéktár szerves részét képezik. A HÍR védjegyes termékek szép számban szerepelnek a települési/ vármegyei/Magyar Értéktárban is. A HÍR védjegyes termékek közül 20 földrajzi árujelzője (pl. Jászsági nyári szarvasgomba, Lajta Sajt, Tuzséri alma) már uniós oltalmat élvez, ezáltal európai ismertséget ért el.  A HÍR védjegyesek listája itt található. A nyertes pályázók a HÍR Védjegyesek Klubja tagjává válnak és részükre az Agrárminisztérium szakmai tájékoztatást és segítséget nyújt a HÍR védjegy használatával kapcsolatban és a földrajzi árujelzők oltalma iránti kérelmük benyújtásához.

Felhívjuk a termelők, előállítók és csoportosulásaik figyelmét, hogy a HÍR Védjegy Bíráló Bizottság tavaszi ülésére való beterjesztéshez a HÍR védjegy pályázatokat legkésőbb 2024. március 14-éig, az Agrárminisztérium Borászati, Eredetvédelmi és Agrármarketing Főosztály, HÍR titkárság részére (1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 9. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) kell benyújtani.

A pályázati felhívás és pályázati dokumentáció itt érhető el.

További információ: Pallóné Dr. Kisérdi Imola HÍR Bíráló Bizottság elnök, tel: + 361 795 1705; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám