Országos hírek

Az energetikai szakreferens alkalmazására kötelezett gazdálkodó szervezetek villamos energia almérők telepítési kötelezettségét az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényben és a törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V. 26.) Korm. rendeletben meghatározottak alapján a 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet írja elő, aminek a most ismert legvégső határideje 2023. január 1.

A törvény szerint a határidő elmulasztása akár milliós nagyságrendű bírság kiszabásával is járhat, de ez alól mentesül az, aki hitel érdemlően igazolja, hogy a telepítéssel kapcsolatos kötelezettsége teljesítését megkezdte, a felmérés megtörtént, a telepítést megrendelte.

A telepítést DELTA DPM típusú mérő modullal végzik, amiket a telepítéskor a kívánt mérőpontra csatlakoztatnak. Az alkalmazott magyar fejlesztésű szoftver alkalmas grafikonos megjelenítésre, adatbázis listázásra, üzemóra számlálásra és a hőmérsékleti analitikára is.

Ez a rendszer tehát nem csak a rendeletben előírt megoldásokat nyújtja és a grafikonos ábrázolás lehetővé teszi az adatok elemzését is. Az adatokat adatbázisban tárolják, mely fájl formátumban exportálható, amikből esetleges állásidőre vagy villamos hibákra lehet következtetni.

Azon túlmenően, hogy az almérők telepítése jogszabályi előírás, rendkívül fontos szerepe van az energiafogyasztás mérésében is, akár egy komplett üzem, vagy akár a mérőpontokon az egyes villanymotorok esetében. Ez utóbbi nagymértékben segíti a motorok programozási lehetőségeiben rejlő energiamegtakarítási potenciál jobb kihasználását és egyben a motorok cseréje után összehasonlító adatokat is szolgáltat.

Érdeklődni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen lehet.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ