Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. augusztus 15. és 28. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Augusztus második felében több hidegfront is átvonult a Kárpát-medencén, melyek az országban sokfelé hoztak magukkal nagyobb mennyiségű csapadékot záporok, zivatarok formájában.

A vizsgált időszakban az időjárás 9 napon tette – különböző területeken és időtartamban - szükségessé a generátorok üzemeltetését. A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek a talajgenerátorok bekapcsolásra az adott területen.

 

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. és 2. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma augusztus 15. és 28. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban augusztus 15. és 28. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján augusztus 15. és 28. között

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján augusztus 15. és 28. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

 

Generátoraink ebben a periódusban, az előző másfél hónaphoz képest, jóval több órát üzemeltek, mivel az érkező zivatarokban jégveszélyes cellák is voltak. Ennek az az oka, hogy augusztus első felében átlaghoz képest jóval kevesebb front érte el az országot, míg augusztus végén több zivatar alakult ki az érkező frontokkal.

A védekezésünknek köszönhetően- szemben a szomszédos országokkal - nem estek jégkárokat okozó jégszemek.

 

 

 

Az augusztus 20-i hétvége (augusztus 19., 20., 21.) időjárását egy Nyugat-Európa felől érkező frontrendszer alakította, mely többfelé csapadékos, meglehetősen változékony időt okozott az országban a három nap alatt.  A hétvége időjárási helyzetét a bizonytalanság jellemezte, a várható csapadékmennyiség és zivatarok kialakulását illetően (5. kép). Az Alföldön pénteken még 40 fok körül tetőzött a forróság, a Dunántúlon vonalba rendeződve záporok, néhol heves zivatarok alakultak ki. Szombaton többfelé alakultak ki zivatarok, néhol felhőszakadás is melyek az éjszakai órákra megszűntek.

5. kép: Az 5 nap alatt lehullott csapadékmennyiség augusztus 23-i állapot szerint

 

Az ország számos területén hullott jelentős mennyiségű csapadék

Nyugat-Európába eközben markáns hidegfront hozott jelentős lehűlést: az így kialakuló heves zivatarok kíséretében sokfelé hullott nagyméretű jég, amelyek hatalmas károkat okoztak Olaszországban (7. kép), Szlovénia (8. kép) Romániában (9. kép).

7. kép: Olaszországban nagyméretű jéggel érkeztek a zivatarok augusztus 19-én

 

8. kép: Szlovéniában is nagyméretű jégdarabok hullottak

 

9. kép: Augusztus 23-án a zivatarokat nagyobb jégdarabok kísérték

 

Augusztus 27-én és augusztus 28-án egy az érkező front előtti meleg, nedves labilis légtömeg kedvezett a zivatarok kialakulásának elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, illetve a Tiszántúlon. A zivatarokat erős széllökés és – mivel működtek a generátoraink – csak aprószemű jég kísérte (videó).

 

Ugyanezen időjárási helyzetben Olaszországban (10.kép), Szlovéniában (11.kép) és Szlovákiában (12. kép) nagyobb méretű jég kísérte a zivatarokat.

10. kép: Olaszországban nagyobb méretű jég kísérte a zivatarokat augusztus 28-án

 

11. kép: Nagyméretű jég kísérte a zivatarokat Szlovéniában augusztus 27-én

 

12. kép: Szlovákiában is több helyen hullott jég augusztus 27-én

 

Augusztus 15. és 28. között összesen 252 433 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (13. kép). A kétheti elemzések során a villámok darabszámát szintén vizsgáljuk, mivel ezekhez kapcsolódnak a zivatartevékenységek és a jégeső is. Az augusztus második két hetében mért villámok száma az idei legmagasabb volt, azonban ez így is csak a sok éves átlag értékét közelíti meg. Ebben az évben a májusi és júniusi villámok aránya jóval elmaradt az előző években mért adatokhoz képest. Az alacsonyabb villámdarabszámok oka, hogy az idei védekezési időszakban összességében jóval kevesebb zivatartevékenység volt.

 

JÉGBEJELENTÉSEK

 

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/napijelentes/

https://www.idokep.hu/hirek/jegeso-es-felhoszakadas-zudult-pecsre

https://www.idokep.hu/hirek/szupercella-nyugaton-legzuhatag-szolnokon

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ