Országos hírek

2021. május 31. és június 13. közötti időszak zivataros napok bemutatása generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából.

A május 31-i zivataros időjárást néhány nyugodt, derült, napsütéses nap követett. Bár front nem érte el hazánk területét, mégis a helyi hatásoknak köszönhetően alakulhattak ki záporok, zivatarok minden nap június 5-től 13-ig. Az időszak alatt az időjárás 10 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 1. kép: Bekapcsolt generátorok száma május 31. és június 13. közöttű
 2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban május 31. és június 13. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

 1. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján május 31. és június 13. között

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

 

 1. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján május 31. és június 13. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A május 31-i zivataros napot követően egy nagykiterjedésű anticiklonnak köszönhetően nyugodt időjárásban volt részünk egészen június 4-ig. Ezt követően a helyi hatások (nagyobb nedvességtartalom, labilis légtömeg) következtében alakultak ki záporok, zivatarok szinte minden nap az országban június 12-ig. Aznap egy hidegfront vonult át hazánk felett, az ország néhány pontján zivatarok is kialakultak.

 

Május 31-én nagyon aktív volt a légkör, amelyet a közelünkben örvénylő magassági hidegörvény okozott. https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_alapismeretek/meteorologiai_szotar/

Az ország több területén alakultak ki zivatarok néhol komolyabb légköri elektromos tevékenység (zivatar) is zajlott, a villámsűrűség térképen látható, hogy hol dörrent meg az ég (5. kép). A záporok, zivatarok gyorsan haladtak, több helyen is kísérte jégeső a zivatarcellákat (6. kép).


A labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának. A legveszélyesebb felhők Pest és Komárom-Esztergom megyében alakultak ki, az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 7000 méter fölé emelkedett. Ebből az alacsony hőmérsékletű magasságból (- 30 °C) búza, borsó nagyságú jég is elérhette a talajfelszínt (7. kép).

 1. kép: 24 órás villámsűrűség május 31-én 
 2. kép: Május 31-én Nagytőke területén heves zivatarok alakultak ki
 3. kép:Május 31-én Nyírlugoson hullott búza, borsó nagyságnyi jég

Június 10-én a hajnali órákban egy gyenge hidegfront labilizálta fölöttünk a légkört, amelynek köszönhetően záporok, zivatarok alakultak ki az ország középső területein.

A délutáni órákban a front átvonulását követően a kedvező légköri feltételeknek (labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő) hatására, továbbá egy összeáramlási vonal (konvergenciavonal) mentén a középső országrészben újabb zivatarok alakultak ki (8. kép). Az északról dél felé mozgó zivatarokat helyenként felhőszakadás, jégeső kísérte (9. kép).

 1. kép: 24 órás radaros csapadékintenzitás június 10-én
 2. kép: Jászfényszaru környékén apró méretű jég hullott június 10-én


Csütörtök délután Mohács térségében egy tuba alakult ki, ami végül földet érve tornádóvá alakult át. (10 és 11. kép).

 

 1. és 11. kép: Mohács térségében egy tuba alakult ki, ami végül földet érve tornádóvá alakult át    
  12. kép: Dunakeszi térségében kialakult zivatarfelhő június 10-én


A legveszélyesebb felhőzet Pest és Bács-Kiskun megyében alakult ki, az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 10 000 méter fölé emelkedett (12. kép). Ebből az alacsony hőmérsékletű magasságból (- 42 °C) búza, borsó nagyságú jég is elérhette a talajfelszínt.

 

Május 31. és június 13. között 61 150 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (13. kép).

 

13. kép: Villámok eloszlásának aránya a védekezési időszakban

 

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás:

https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi

https://www.idokep.hu/hirek/szupercellakkal-jegesovel-vonult-a-front

https://www.idokep.hu/hirek/tuba-jegeso-kiseri-a-mai-zivatarokat

https://www.metkep.hu/2021/05/31/sokfele-jegeso-felhoszakadas-kiseri-a-zivatarokat/?fbclid=IwAR2MDCTZo2JgC0MLw32gJFFMzJ-L1WDgw-NOypDuT1GH-XtLO2OPqfg_ZvE

https://www.idokep.hu/hirek/zivatarokkal-indul-a-nap

https://www.idokep.hu/hirek/jegeso-kiseri-a-zivatarokat-az-orszag-kozepso-reszen

https://www.idokep.hu/hirek/tuba-alakult-ki-mohacsnal

https://www.idokep.hu/hirek/tornado-csapott-le-mohacsnal?fbclid=IwAR2EcZYnWegoZgOOadADdSfm3o7hFBNDdUNjPR1jLW_Dzcguj4WfK2pjWFk

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei