Országos hírek

Az átlagosnál hűvösebb volt 2021. áprilisa és májusa is, sőt az idei április az elmúlt 20 év leghidegebb áprilisa volt Magyarországon. Májusra vonatkozóan még nincsenek hivatalos adatok.

 

1.ábra: az idei április az elmúlt 20 év leghidegebb áprilisa volt Magyarországon

 

A hűvösebb, szárazabb áprilist követően a május hűvösnek, de csapadékosnak bizonyult. Szinte minden héten egymást érték ciklonok és azok frontjai, amelyek hazánk fölött átvonultak. A frontok az esetek többségében hűvös levegőt szállítva kellő mennyiségű csapadékot hoztak magukkal. A fagyzugos területeken néhol gyenge fagyok is kialakultak még májusban.

A május végi állapot szerint, a különböző növénykultúrák fejlődésükben az ilyenkor megszokotthoz képest két héttel le van maradva. Májusban szerencsére a csapadékutánpótlás időben érkezett, de a hideg idő nem a továbbra sem kedvezett a termőföldeknek. Az elmúlt hetekben az átlagoshoz képest 3-5 fokkal hidegebb volt a napi középhőmérséklet. 

Áprilisban és májusban az átlagosnál hűvösebb volt, mégis több zivataros és bekapcsolási napon vagyunk túl 2021-ben (2. ábra). A következő tényezők hatására alakulhatott ki:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága nagyon alacsonyan volt.
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott, melyek áprilisban és májusban általában nem jellemzőek.
  • A hideg idő ellenére, több napon alakultak ki zivatarok és hullott nagyobb mennyiségű csapadék. A talajban rendelkezésre álló kellő mennyiségű nedvesség és a rövid napsütéses időszakok, „jó táptalajt” biztosítottak a zivatarok kialakulásának.
  • A hidegfrontok nedves, hideg levegővel érkeztek hazánk területére.
  • Több esetben alakult ki nagyobb mennyiségű és méretű jégszemeket tartalmazó szupercella hazánk felett, amelyek ellen a rendszer nem tud kellő hatékonysággal védekezni.

 

2.ábra: Bekapcsolási napok május 1. és 30. között

 

 

Forrás:

Hűvös április - Meteorológiai hírek - met.hu

https://www.idokep.hu/hirek/a-21-szazad-leghuvosebb-aprilisat-eljuk

https://www.idokep.hu/hirek/kesessel-fejlodnek-a-novenyek-a-szokatlan-hideg-miatt

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei