Nemzetközi hírek

Szécsényben, Nógrád vármegyében ismételten összegyűltek a mezőgazdaság iránt elkötelezett szakemberek és gazdálkodók az Agrár-EDIH képzéssorozat keretein belül. A rendezvénynek a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikuma adott otthont, ahol Filkor Lajos igazgató köszöntötte a résztvevőket, köztük olyanokat is, akik előzőleg az intézményben szerezték meg szakmai tudásukat.

A képzéssorozat menetében Dr. Tóth Krisztina, a MATE Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ vezetője is részt vett, mint AEDIH szaktanácsadó, tovább erősítve a projektet. Az eseményről készült képek és videók az esemény aloldalán elérhetőek.

A rendezvény első részében Fábián Attila Agrár-EDIH szaktanácsadó mutatta be a projekt lényegét. A kezdeményezés célja, hogy 250 hazai gazdaság digitalizációs szintjét emelje, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a termelők megismerjék a talajmintavételi alapokat, valamint a térképezés és térinformatika lehetőségeit. A program részeként kialakított Road map segíti a résztvevőket a tervezésben, adatgyűjtési rendszerek kialakításában és a projekt megvalósításában.

A második blokkban Dr. Láng Vince, az AgriDron Kft. ügyvezetője, Agrár-EDIH szaktanácsadó részletezte a helyspecifikus tápanyag-gazdálkodás tervezését. A szakember bemutatta a talajszkenner, talajtípusok, és hozammérés előnyeit, valamint példákkal illusztrálta a helyes és hibás megvalósításokat.

A harmadik részben Dr. Milics Gábor, a MATE professzora osztotta meg tudását a térinformatikai és távérzékelési ismeretekről. Felhívta a figyelmet a digitális eszközök és gazdaságok kapcsolatára, kitért a talajvizsgálatoktól kezdve a differenciált kijuttatásig terjedő digitalizációs lehetőségekre.

Az előadásokat követően a résztvevő gazdálkodók gyakorlati ismereteket is szereztek, amit a későbbiekben a mindennapi termelés során alkalmazhatnak. Az esettanulmányok és a konkrét kérdések megválaszolása segítette a gazdákat a térinformatika és távérzékelés használatában.

A visszajelzések alapján többen csatlakoztak az Agrár-EDIH projekthez, és nagy az érdeklődés az agrárdigitalizációs ismeretek gyakorlati kurzusa iránt is. A szervezők terveik szerint hamarosan visszatérnek Nógrád vármegyébe, hogy további tudást és tapasztalatot osszanak meg a résztvevőkkel.

 

NAK / Töltősi Milán

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám