Nemzetközi hírek

Az Európai Mezőgazdasági Tanácsadók Fórumának közgyűlése (EUFRAS) 2023. február 28. és március 1-je között Tallinban (Észtország) tartotta éves közgyűlését és fennállásának 10. évfordulóját. Ennek keretében bemutatásra kerültek az észt Agrártudásátadási- és Innovációs Rendszer (AKIS) alapintézményei.

A házigazdák, a Vidékfejlesztési Minisztérium (Maaeluministeerium) államtitkára, az észt Mezőgazdasági Szaktanácsadási Szolgálat (Maaelu Endendamise Sihtasatus - MES) igazgatója, és a Vidéki Kutatási- és Tudásközpont (Maaelu Teadmuskekus – METK) igazgatója voltak, akik áttekintést adtak az észt mezőgazdaságról, és az ahhoz kapcsolódó tanácsadói és innovációs szoltáltatásokról.

Marko Gorban államtitkár (Vidékfejlesztési Minisztérium) elmondta, hogy a 45 évig tartó szovjet megszállás és a mezőgazdaság kényszerkollektivizálása után, az észt függetlenség 1991-es visszaállítása után, a földeket fokozatosan visszaadták a tulajdonosoknak. A 2000-es évek elejére, mintegy 50 000 gazdaságban óriási szükség volt a tanácsadásra, mivel a gazdaságok vezetőinek többsége nem rendelkezett mezőgazdasági tapasztalattal.

Észtországban több, mint 11 000 gazdaság működik, mintegy 1 millió hektár mezőgazdasági területen. Az észtek büszkék arra, hogy náluk a legmagasabb a tejhozam Európában (továbbá kiemelendő, hogy 22%-os aránnyal a második helyen állnak a biogazdálkodásban). A mezőgazdasági termelés extenzív, ~20%-os az állandó gyepterület, és ~60%-os a környezetbarát/biogazdálkodás részaránya, a peszticidek használata ~0,91 kg/UAA, az ásványi műtrágyák használata ~154 kg/ha. A mezőgazdaságból származó kibocsátás ~1,5 Mt CO2. Az észt mezőgazdaság úttörő szerepet játszik a növényvédő szerek használatának csökkentésében.

Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Marko Gorban,

Forrás: Rui Almeida (EUFRAS-Consulai)

A folytatásban a MES igazgatója, Leho Verk arról számolt be, hogy az észtországi mezőgazdasági tanácsadó szolgálat jelentős átalakítás előtt áll. Észtországban az AKIS (Agrártudás- és Innovációs Rendszer) koncepció alapján az alkalmazott kutatást, a laboratóriumokat és a szaktanácsadási szolgáltatásokat egyetlen szervezetbe kívánják összevonni, hogy nagyobb integrációt és jobb együttműködést érjenek el a mezőgazdaságot innovációval és tanácsadással támogató, valamint a vidéki területeket fejlesztő különböző szereplők között.

Az előadássorozat zárásaképpen a METK igazgatója, Andre Veskioja prezentációjában bemutatta a Vidékfejlesztési, Kutatási- és Tudásközpontot, ami elmondása szerint állami intézethez vagy agrárkamarához hasonlítható, amely mindkét intézmény jellemzőit, a kutatást és tanácsadást is „egy fedél” alatt nyújtja. Az igazgató hangsúlyozta a tanácsadási szolgáltatások központi szerepét a tudásátadásban és -cserében, valamint az AKIS valamennyi szereplőjének hálózatba szervezését, mint a sikeres innovációs folyamatok alapját.

METK igazgatója, Andre Veskioja

Forrás: Hanna Tamsalu (EUFRAS – MES)

Az észt AKIS-szel kapcsolatos beavatkozások a KAP stratégiai tervben elsősorban a tudáscsere- és innovációs rendszer (AKIS) fejlesztéséhez, a tanácsadási szolgáltatás nyújtásának támogatásához, és az innovációs együttműködéshez/Európai Innovációs Partnerségekhez (EIP) kapcsolódik.

A szaktanácsadáshoz kapcsolódó beavatkozás az AKIS központ által irányított tanácsadói szolgáltatások vonatkozásában diverzifikált témák kerülnek bevezetésre, például: innováció, fejlesztés, több figyelem a környezetvédelemre, digitalizációra, szociális szempontokra. Nagyobb rugalmasság a tudásátadás területén (pl: szakértők bevonása stb.). AKIS-utalványok (voucherek) bevezetése az innováció-támogatásban (EIP) a tanácsadók innovációs projektekben való intenzív közreműködése.

A közgyűlés második napjára a MES üzemlátogatást szervezett a Väätsa Agro tejipari vállalat telepére. Az üzemlátogatásról egy későbbi cikkünkben adunk rövid ismertetést.

Jakab Ágnes, NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám